Da Vinci Code in Italië: ‘Logelid en zus hackten Renzi en Draghi’
Matteo Renzi. Foto: REUTERS

De Italiaanse politie heeft een broer en zus opgepakt die mailboxen gehackt zouden hebben van verschillende hooggeplaatste Italianen. ‘Tienduizenden e-mailadressen werden gekraakt, tot in het Vaticaan.’

Giulio Occhionero (45) en Francesca Maria Occhionero (49) werden gearresteerd op verdenking van het stelen van staatsgeheimen en illegale hacking. ‘Tienduizenden e-mailadressen werden gehackt’, vertelt Roberto Di Legami, hoofd van de cybercrime-eenheid in Rome. ‘Ook de mailboxen van bankiers, zakenmensen en zelfs verschillende kardinalen uit het Vaticaan werden gehackt.’

Giuilio Occhionero, nucleair ingenieur en mede-oprichter van het investeringsbedrijf Westlands Securities, gebruikte op maat gemaakte malware met de naam ‘EyePyramid’ om e-mailadressen te infecteren, waardoor hij het mailverkeer van zijn slachtoffers kon volgen. ‘Met die privé-informatie deed hij dan investeringen’, aldus Di Legami. Ook Francesca werkte bij Westlands Securities en broer en zus, waren bekende gezichten in de Romeinse financiële wereld.

In het arrestatiebevel staan onder andere het e-mailadres van Mario Draghi, huidig voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), bij de Banca d’Italia, waar hij voordien gouverneur was, en het persoonlijk e-mailadres van Matteo Renzi, die eind vorig jaar aftrad als Italiaans premier. Volgens Di Legami werd ook Renzi’s officieel e-mailadres geviseerd. Verder zou onder andere senator Mario Monti, enkele jaren nog premier van een technocratische regering, gehackt zijn.

Naast het hacken van e-mailadressen zou er volgens het aanhoudingsbevel ook bewijs zijn dat Occhionero erin slaagde om op sommige computers een zogeheten keylogger te installeren. Daarmee kon hij alles volgen dat getypt werd.

Vrijmetselaarsloge

Occhionero - ‘zwartoog’ in het Italiaans - was een hooggeplaatst lid van de Italiaanse Vrijmetselaarsloge. Hij zou via zijn malware ook de Grootmeester van die loge in de gaten gehouden hebben. In Italië wordt dus druk gespeculeerd of de vrijmetselaars ook een rol spelen in het dossier.

De naam ‘EyePyramid’ zou ook verwijzen naar het alziend oog van God, dat achteraan op de dollarbiljetten staat afgebeeld. Dat symbool wordt vandaag vaak met de Vrijmetselaarsloge geassocieerd.

Da Vinci Code in Italië: ‘Logelid en zus hackten Renzi en Draghi’
De Italiaanse politie doet huiszoekingen in het dossier ‘EyePyramid’. Foto: AP
Da Vinci Code in Italië: ‘Logelid en zus hackten Renzi en Draghi’
De Italiaanse politie doet huiszoekingen in het dossier ‘EyePyramid’. Foto: AP