Donald Trump heeft opnieuw een reeks tweets verstuurd waarin hij de de berichten over geheime Russische documenten met bezwarende informatie over hem afdoet als nepnieuws. 'Erg onrechtvaardig!'

Amerikaanse media meldden eerder dat Russische inlichtingendiensten mogelijk gênante informatie over Donald Trump hebben. Bovendien zou Trumps entourage met het Kremlin hebben samengewerkt bij de beschadingingsoperatie van de Democraten en Hillary Clinton. De FBI zou de geloofwaardigheid van de beschuldigingen onderzoeken.

De president elect Donald Trump reageert bijzonder kwaad op wat wellicht de zwaarste aantijgingen  uit zijn politieke carrière zijn. Eerder sprak hij van een politieke heksenjacht. Enkele uren later volgde opnieuw een reeks tweets waarin hij de 'ongeverifieerde rapport' complete nonsens noemt. 'Rusland heeft me nooit willen afpersen. Ik heb niets te maken met Rusland, geen deals, geen leningen, niets!', stelt Trump.

Hij beschuldigt zijn tegenstanders ervan dat ze het verhaal de wereld hebben ingestuurd. 'Ik win de verkiezingen gemakkelijk, een bevestiging van een grote beweging, en bedrieglijke tegenstanders bederven onze overwinning met vals nieuws.' Volgens hem hadden de inlichtingendiensten het lek van het rapport nooit mogen toelaten. 'Een laatste uithaal naar mij. Leven we in nazi-Duitsland?'

Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin, ontkent dat Rusland 'compromitterende dossiers' over Trump bezit. Volgens Peskov zijn de beschuldigingen een 'volledige vervalsing', bedoeld om de relaties met Washington te ondermijnen.

'Golden showers' en prostituees

De informatie zou afkomstig zijn van een voormalige medewerker van de Britse veiligheidsdiensten. Volgens CNN presenteerden de hoofden van de Amerikaanse inlichtingendiensten, onder wie CIA-baas John Brennan en FBI-directeur James Comey, vrijdag een samenvatting van het document van 35 pagina’s aan Trump. 

Het document zou ongeverifieerde informatie bevatten over het persoonlijke leven en de financiën van de president elect, en zou aantonen dat het team van Trump tijdens zijn presidentscampagne voortdurend in contact stond met Rusland. Verder zou er beschreven worden hoe Trump in een hotelkamer naar een seksshow met prostituees zou hebben gekeken waarbij 'golden showers' (urinatie tijdens seksuele handelingen) werden gegeven. 

‘Als er beschuldigingen blijken te zijn van een coördinatie tussen het team van Trump en Rusland, en als die erop wijzen dat de Russen de onafhankelijkheid van Trump beknotten, is dat echt choquerend’, reageerde de Democratische senator Chris Coons aan CNN.