De 5 beste films van de week
Gael García Bernal - Neruda Foto: rr
Gael García Bernal zit de grote Chileense dichter op de hielen in 'Neruda'. De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

Neruda

Poëzie op de vlucht.


Pablo Neruda leidde een mythisch leven van internationale diplomatie, communistische idealen en grote passie. En indien de waarheid magerder uitviel, kon hij die toch uitvergroten in onsterfelijke poëzie. Die dichterlijke vrijheid gaf zijn landgenoot Pablo Larraín een vrijgeleide om er ook lustig op los te fantaseren. De regisseur verbeeldt de periode waarin de grote Chileense dichter op de vlucht was voor de politie tijdens de communistenjacht van president Videla. Het resultaat is, in Larraíns eigen woorden, 'een anti-biopic'. En dus is het, naar onze bescheiden mening, de perfecte biopic. Het lijkt wel alsof Neruda zelf het bij elkaar gefilmd heeft.

naar de recensie >
een interview met acteur Gael García Bernal >
een interview met regisseur Pablo Larraín >

 
2

Bacalaureat

Leugentje om bestwil.


Dat Cristian Mungiu een aardig stukje kan filmen, weten we al sinds zijn Gouden Palmwinnaar ‘4 maanden, 3 weken & 2 dagen’. Ook zijn ‘Bacalaureat’ is een perfect verteld drama over een man die bij de schooldirecteur een goed woordje doet voor zijn dochter - en vervolgens een hellend vlak afrent richting zijn ondergang.

naar de recensie >
een interview met regisseur Cristian Mungiu >

 
3

The handmaiden

Lust voor het oog.


Erotiek, macht en humor leiden tot onverwachte wendingen in dit belachelijk oogstrelende rollenspel van de regisseur van Oldboy, Park Chan-wook. Iedereen speelt een rolletje, van de zogenaamde Japanse graaf over de geperverteerde bibliofiel tot de kasteeldame en de huismeid. Tot ze er zelf in gaan geloven – en wij met hen.

naar de recensie >

 
4

Paterson

Filmisch gedicht van Jim Jarmusch.


Driver, dat is nog eens een naam voor een buschauffeur. De acteur Adam Driver toont bescheiden zijn klasse als een buschauffeur met een passie voor poëzie. Zijn vriendin (Golshifteh Farahani) bakt liever cupcakes of vertelt haar dromen. Het is dan ook een droom van een film, maar dan eentje waarin je klaarwakker bent. Jim Jarmusch vindt de vorm van zijn leven in dit filmisch gedicht. Het voelt zo fris, dat na afloop de wereld weer blinkend nieuw is. Een film als een allesreiniger.

naar de recensie >
een interview met regisseur Jim Jarmusch >

 
5

Arrival

Praten met aliens.


‘Close encounters of the third kind’ heeft er een zusje bij. Dit keer praten we met de aliens niet met muziek, maar met tekeningen. Het is een taal als een ander. Wanneer de aliens zijn geland, moet een linguïste (Amy Adams) hun bedoelingen achterhalen. Regisseur Denis Villeneuve slaagt erin om het niet alleen begrijpelijk, maar ook spannend te maken. Met dank aan de huiveringwekkende soundtrack van Jóhann Jóhannsson.

naar de recensie >
een interview met regisseur Denis Villeneuve >