maandag 9 januari 2017 - Opinies
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook gplus nextprevshare twitter video

Michael De Cock: ‘Hoezo, we reageren te hysterisch op de verkiezing van Trump?’ BELGAIMAGE

Een vrijgeleide voor populisme 2.0

Het minimaliseren van discriminatie en racisme lijkt een nieuwe trend te worden onder intellectuelen en opiniemakers, schrijft Michael De Cock

Wie? Auteur, theatermaker en artistiek leider van de KVS in Brussel.

Wat? Witte, geprivilegieerde mannen die racisme vergoelijken, zijn doodeenvoudig niet geloofwaardig.

Een goeie maand geleden, net voor de jaarwisseling, was het auteur Yves Petry die stof deed opwaaien met een interview in De Morgen. Racisme op school en ongelijke kansen? Dat kon gewoon niet zijn, had zijn buikgevoel hem ingegeven. Dit weekend was er het interview met Maarten Boudry en Guillaume Van der Stighelen in De Tijd. We leven in overgevoelige tijden, en we moeten maar wat meer tegen een stootje kunnen.

Mislukte komieken

Racisme goedpraten doen ze niet, verdedigt de filosoof Maarten Boudry zich uitvoerig op sociale media, na publicatie. Nou, daar kunnen we alvast over debatteren. Hun hele betoog stinkt namelijk naar vergoelijking. De meeste racisten zijn vooral mislukte komieken, vindt Van der Stighelen. Niet iedereen is immers zo ad rem als Wim Helsen. ‘Groepisme’, noemt hij het ook graag. Het jaar is nog jong, maar als er een prijs voor het beste eufemisme wordt uitgereikt, dan heeft dit alvast mijn stem.

En de ronduit wansmakelijke uitlatingen bij de dood van Kerim Akyil, nochtans overduidelijk racistisch geïnspireerd… Dat behoort volgens Boudry, hoe moreel verwerpelijk ook, dan weer tot de vrije meningsuiting. Toen moest ik toch even gaan zitten. Iemand die op sociale media dingen toetert als ‘Weeral nen bruine minder’, over iemand die hij van haar noch pluim kent? Hooguit leedvermaak, helemaal geen racisme.

Racisme vergoelijken of afdoen als mislukte humor is een vorm van kwalijk verzuim, en maar een beetje minder triest dan het gedrag zelf

Dus: ofwel is het geen racisme, alleen slecht cabaret met slechte smaak, ofwel zijn ethische oordelen niet aan de orde en behoort het tot de vrije meningsuiting. Aan het eind van de dag is alles semiotiek. Boudry en Van der Stighelen gaan in het interview steil bergaf op een morele glijbaan die eindigt in bagger op sociale media.

Pedagogische pint

De mensen zijn helemaal niet verhard, alleen het debat is verhard. Nog zo’n dooddoener. De mensen in de jaren dertig waren ook maar mensen. Misschien is de aard van het debat nog niet zo’n kwade parameter om de temperatuur van de patiënt te nemen, en vervolgens een diagnose te stellen. C’est malheureusement le ton qui fait la musique.

Vroeger, in de kroeg van Guillaume, ging het er net zo aan toe, sust hij. Hoewel het ongetwijfeld om een ander soort etablissement ging, moest ik toch spontaan denken aan de Allez-zwaaanst-na-niet-reportage die Paul Jambers ooit maakte voorPanorama. Ik was nog een kind, en zat met veel verwondering te staren naar zoveel toogwijsheid.

Een goed gesprek, een hoffelijk antwoord zijn veel efficiënter dan het terechtwijzen van de dader. Geen pedagogische tik maar een pedagogische pint om wat racisme weg te masseren. Nee, dan was de reactie van minister Jan Jambon vorige week op de haatreacties op sociale media na de dood van Kerim Akyil alvast helderder.

Het onvoorwaardelijke ‘kijk-maar-naar-de-statistieken’ vooruitgangsoptimisme in combinatie met buikgevoel en caféwijsheid, het blijkt een gevaarlijke cocktail. Racisme vergoelijken, het afdoen als ietwat mislukte humor of er de schouders voor ophalen, is een vorm van kwalijk verzuim, en maar een beetje minder triest dan het gedrag zelf.

Visionair monster

Ook het interview met Amerika-correspondente Greet De Keyser was in die zin zorgwekkend. Net als Van der Stighelen vindt zij dat we te hysterisch reageren op de verkiezing van Donald Trump. ‘Het zal allemaal zo’n vaart niet lopen, en de man heeft best goeie economische inzichten. Ik kan me nog wel een paar racistische, haatdragende wereldleiders voor de geest halen met talent voor economie.’ Misschien, en laten we dat vooral hopen, krijgt De Keyser gelijk. Een visionair monster als Hitler komt gelukkig niet elke blauwe maandag aan de macht.

Maar mogen we nog verontwaardigd zijn over ideeën vooraleer ze zijn omgezet in gruwelijke beleidsdaden? Mogen we ons nog druk maken over een politicus die vrouwen bij de kut wil grijpen (daar wordt veel te veel aandacht aan geschonken volgens Van der Stighelen), die Mexicanen verkrachters noemt en de grensmuur zelf wil laten betalen? Op de vraag wat De Keyser daar allemaal van vindt, zegt ze dat dat ethische kwesties en vragen zijn en dat een journalist daar geen antwoord op kan of mag geven. Nou moe. Bernie Sanders, aldus De Keyser, heeft trouwens ook niet altijd de waarheid verteld.

De nieuwe mainstream

Voor alle duidelijkheid: witte geprivilegieerde mannen die racisme nuanceren tot groepisme, tot Wim-Helsen-willen-zijn, of het fenomeen afdoen als een vorm van oneens zijn met elkaar, die met meer ratio dan empathie een probleem analyseren dat ze nooit zelf aan de lijve hebben ondervonden, zijn doodeenvoudig niet geloofwaardig.

Evenmin mogen we ze als tegendenkers beschouwen, zoals al te vaak gesuggereerd wordt. Integendeel. Zij zijn de megafoon van een leger aan ja-knikkers. Ze zijn de nieuwe mainstream. Zij geven een stem en een vrijgeleide aan het latent racisme van de stille massa.

Buitenland
 1. Proces tegen verdachten mislukte staatsgreep begonnen
 2. Video VIDEO. Vulkaan Etna op Sicilië spuwt opnieuw lava
 3. Arrestatie bij ontruiming Israëlische nederzetting op Westelijke Jordaanoever
 4. Duitse politie voert huiszoekingen uit bij extreemrechtsen
 5. Erdogan houdt niet van ‘nee’. Of van films, opiniestukken, begroetingen...
 6. Video VIDEO. Grootschalige politieactie tegen moskee in Berlijn
 7. Geliefd nijlpaard sterft na brutale mishandeling door inbrekers in zoo
 8. Migratieroute blijkt draaischijf voor kindermisbruik
 9. Generaals roepen Trump op om niet te besparen op buitenlandse hulp
 10. Witte Huis zoekt ook naar de mol (en gaat daar drastisch bij te werk)
 11. Twee vrouwen aangeklaagd voor moord Kim Jong-nam
 12. ‘We moeten een einde maken aan 50 jaar bezetting’
 13. Vliegtuigje crasht in woonwijk: drie doden
 14. Mexico weigert Nafta te heronderhandelen als VS importtaks oplegt
 15. Trump wijt chaos op Oscars aan te veel politiek
 16. Senaat keurt benoeming minister van Handel goed
 17. Turkse correspondent Die Welt in voorlopige hechtenis
 18. SpaceX stuurt eind 2018 twee toeristen rond de maan
 19. Mattis presenteert plan om IS uit te roeien
 20. Wilders stuurt kat naar openbare omroep: ‘Doen alleen dingen die we leuk vinden’
Sport
 1. Koeman opent de deur voor een terugkeer van Rooney naar Everton
 2. Mönchengladbach probeert zonder Thorgan Hazard door te stoten in beker
 3. KRC Genk dreigt fikse boete te krijgen voor verbrande grasmat
 4. Davy Roef heeft nieuwe coach bij Deportivo La Coruna
 5. Eupen aanvaardt schorsing voor Ibrahim Diallo
 6. F1-renstal Sauber neemt Colombiaanse Calderon op in team
 7. Titelverdediger Stan Wawrinka laat zich verrassen en sneuvelt in eerste ronde van ATP-toernooi van Dubai
 8. Video Tour de France rijdt in 2018 op dag één meteen over beruchte oversteek door de zee
 9. "F1-fans hebben zes jaar naar lelijke wagens moeten kijken"
 10. Onfortuinlijke Simpson krijgt eigen Ventoux-wijn
 11. Video Allereerste testen van Stoffel Vandoorne in Formule 1 beginnen met pech
 12. Ex-gymnaste Korbut is haar medailles kwijt en dat levert haar heel wat geld op
 13. Zesvoudig olympisch kampioene Allyson Felix wil doorgaan tot Tokio 2020
 14. LeBron James en Stephen Curry niet 100%, maar Cleveland en Golden State laten geen steek vallen
 15. Lommel United moet zonder Schils vechten voor het behoud
 16. Alles wat u moet weten over EK atletiek indoor: Nafi Thiam leidt Belgische delegatie
 17. Jakub Mareczko boekt tweede ritwinst in Maleisië
 18. Joris De Loore strandt in eerste ronde van Challenger Yokohama
 19. Flipkens na moeilijke wedstrijd naar tweede ronde in Mexico
 20. David Goffin makkelijk langs Stéphane Robert in openingsronde ATP Acapulco