Twitter spot met verkeerde grafiek Theo Francken
Theo Francken Foto: BELGA

Het aantal regularisatieaanvragen is drastisch gedaald, omwille van de kostprijs. Dat zei staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken woensdag. Hij zette de bewering kracht bij met een grafiek op Twitter, maar daar werd vooral mee gespot. Francken heeft zich intussen geëxcuseerd voor de verwarring.

Een regularisatieaanvraag voor illegalen was gratis, maar kost 250 euro sinds maart 2015. Dat bedrag wordt binnenkort nog opgetrokken, tot 350 euro per aanvraag.

‘Het gevolg is dat er in 2016 amper 4.226 aanvragen werden ingediend’, zegt Francken. In de periode 2012-2014 was dat gemiddeld nog 13.091 per jaar. ‘De maandenlange periode van dagelijkse betogingen van illegalencollectieven aan mijn kabinet is al een tijd voorbij’, aldus de staatssecretaris. ‘Hun eis van een nieuwe collectieve regularisatiecampagne viel toch maar op een koude steen.’

De achterstand in de verwerking van de aanvragen raakt volgens Francken stilaan weggewerkt. Momenteel heeft de Dienst Vreemdelingenzaken nog 2.931 dossiers achterstand. Tegen het einde van het jaar wil de N-VA’er dat weggewerkt zien.

N-VA zette op Twitter een grafiek om die cijfers te staven.

Maar daar wordt vooral gelachen met de grafiek omdat die nogal verwarrend is. Op de grafiek lijkt het alsof er tussen 2012 en 2014 13.091 aanvragen binnenkwamen, en dat wordt dan vergeleken met 5.998 asielaanvragen op één jaar tijd. Maar in het persbericht van N-VA staat dat die 13.091 om een gemiddelde gaat van die 3 jaar.

Op Twitter is de hashtag #nvagrafieken intussen trending.

 

Daling al langer ingezet

Bovendien blijkt uit cijfers van Myria.be, het federaal migratiecentrum, dat de daling in regularisatieaanvragen al langer was ingezet, en er dus niet pas kwam nadat er een kostprijs aan verbonden werd. Zo merkte een twitteraar op.

Excuses

Theo Francken heeft daar intussen ook op gereageerd op Twitter. Hij excuseert zich voor de verwarring rond de cijfers, maar benadrukt wel dat er wel degelijk een daling is omwille van de kostprijs voor de regularisatieaanvragen.

Hij benadrukt bovendien dat de verwarring over de grafiek ontstaan is door hem, en niet door zijn partij N-VA:

De factcheckers op Twitter

Ook midden december deelde N-VA een grafiek op Twitter. Op de grafiek was een dalend overheidsbeslag te zien. Een heuglijk bericht, dus, met de boodschap: 'De Verandering Werkt: het overheidsbeslag duikt onder de 50 procent’. 

Tom Verbeke (KU Leuven), alerte Twittergebruiker en economieprofessor was echter niet onder de indruk van de grafiek. Die was volgens hem misleidend. 

N-VA gaf de fout snel genoeg toe. ‘Inderdaad, fout aan onze zijde. Door de mazen van onze quality control geglipt. Mag niet gebeuren, onze excuses’, aldus een eerste tweet. In een volgend bericht sprak de partij van een 'bad day at the office'.