‘Dader afkomstig uit Centraal-Azië en lid van IS’
Bewakingscamera's filmden de dader terwijl hij al schietend de nachtclub binnendrong. Foto: epa

De aanslag op een nachtclub in Istanboel op oudejaarsnacht is opgeëist door IS. De dader, een lid van de terreurgroep, zou naar verluidt afkomstig zijn uit Kirgizië of Oezbekistan. Hij maakt volgens de Turkse krant ‘Huriyyet’ deel uit van de terroristische cel die vorig jaar de aanslag op de internationale luchthaven van Turkije pleegde.

‘Een gezegende operatie tegen de beschermer van het kruis, Turkije. Een heldhaftige soldaat van het kalifaat heeft een slag geslagen tegen een van de bekendste nachtclubs waar de christenen deze feestdag van de afvalligen vieren.’ Amaq, het zogenaamde persbureau van IS, eiste met die mededeling de aanslag van kort na middernacht op 1 januari in Istanbul op.

Details over de dader sijpelen intussen binnen. Die zou volgens getuigen Arabisch gesproken hebben, en volgens Huriyyet zou hij ook een link hebben met de terreurcel die vorig jaar op 28 juni een aanslag pleegde op de internationale luchthaven, Atatürk. Daar vielen toen 45 doden en 238 gewonden door zelfmoordterroristen die zichzelf opbliezen in Terminal 2.

‘Huriyyet’ schrijft verder dat de Amerikaanse inlichtingendiensten op 30 december nog informatie meedeelde in verband met mogelijke aanslagen op oudejaarsavond in Istanbul of Ankara. Turkije meldde via CNN Turk dat er tussen 28 en 31 december 63 IS-leden werden opgepakt bij politie-invallen.

De jongste aanslag in Istanbul kostte 39 mensen het leven. Onder de slachtoffers zijn 26 buitenlanders. Nog een 70-tal mensen raakten gewond.