‘Ik zet mijn kinderen zelf af op school vanwege het geweld’
In Chicago zijn er ‘Safe Passage routes’ voor kinderen. Foto: Photo News

Chicago (VS) is onveilig. Dit jaar waren er al 750 moorden, het hoogste aantal sinds 1997. Dat is voor de stad gevaarlijk genoeg om ‘Safe Passage routes’, veilige wegen naar school uit te stippelen voor schoolkinderen. Dat schrijft New York Times.

Meer dan duizend deelnemers staan op een korte afstand van elkaar op één van de 142 aangewezen ‘Safe Passage’ routes. ‘Wij zijn de ouders van deze kinderen vanaf het moment dat ze thuis vertrekken tot wanneer ze op school aankomen’, zegt Lakita Pearson, een Safe Passage begeleider.

Deze werknemers worden aangenomen binnen de gemeenschap om relaties op te bouwen. Zelfs met personen ‘die soms de trekker overhalen’. ‘Dan weten ze dat dit een moment is waarop kinderen op straat lopen’, zegt Autry Phillips, uitvoerend directeur van Target Area Development Corporation, een organisatie die de stad helpt bij het management van de Safe Passage routes.

Het Safe Passage programma begon in 2009 toen een zestienjarige student, Derrion Albert, doodgeslagen werd na schooltijd. In 2013 werd het programma uitgebreid.

Kritiek

Toch is er ook kritiek. Zo hebben grote delen van de stad geen veilige routes. En volgens sommige ouders zijn de begeleiders enkel ‘ogen en oren’, maar kunnen ze de kinderen niet écht beschermen.

Bekijk hier de getuigenis van een vader die zijn kinderen naar school wandelt. ‘Ik had mijn kinderen net op school afgezet, toen iemand begon te schieten. Achttien schoten werden toen gelost’, zegt de vader. ‘Ik zet mijn kinderen zelf af op school omwille van het geweld.’