De favorieten stellen voorlopig teleur op het WK rapidschaak dat deze week in Doha (Qatar) wordt gehouden. Wereldkampioen Magnus Carlsen heeft voorlopig 3,5 punten uit 5 partijen, zijn uitdager in de net voorbije WK-match Sergej Karjakin moet het zelfs doen met 2,5 punten uit 5 punten.

Van de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen (26) die onlangs in New York met veel moeite zijn titel wist te behouden, werd verwacht dat hij in Qatar wel even de puntjes op de i zou zetten en eens en voor altijd aan de wereld zou tonen wie de beste schaker ter wereld is. Dat valt voorlopig nogal tegen: Carlsen maakte een valse start en verloor zijn tweede partij. Daarna won hij wel drie partijen op rij en hij staat nu, na vijf ronden, op een gedeelde plaats met 3,5 uit 5.

Nog slechter verging het de Rus Sergej Karjakin (26), die in New York de WK-match tegen Carlsen pas na een tiebreak (1-3) verloor. Karjakin verloor twee van zijn vijf partijen en staat voorlopig met 2,5 uit 5 anoniem in het grote peloton op een gedeelde 43ste plaats.

Het WK rapid loopt in totaal over drie dagen en vijftien speelronden, er kan dus nog heel wat veranderen in de toernoistand. Elke speler heeft 15 minuten denktijd, plus 10 seconden per gespeelde zet.

Na het WK rapid wordt donderdag en vrijdag in Doha ook het WK blitzschaak gespeeld. Daar heeft elke speler slechts 3 minuten, plus 2 seconden per gespeelde zet. Ook voor het WK blitz is Carlsen in principe favoriet. Carlsen werd al tweemaal wereldkampioen in rapidschaak en ook tweemaal wereldkampioen blitzschaak.