Aantal jachtluipaarden gekelderd
Foto: AFP

Het jachtluipaard stevent af op extinctie: op dit moment zijn er nog slechts 7.100 exemplaren in het wild te vinden. Dat zegt een studie van Zoological Society of London (ZSL), Panthera en Wildlife Conservation Society (WCS).

Volgens de studie zijn jachtluipaarden teruggedrongen tot een gebied dat slechts 9% beslaat van hun oorspronkelijke leefgebied. Omdat er zo weinig exemplaren in het wild overblijven, vragen de auteurs om de soort van de categorie ‘kwetsbaar’ naar ‘bedreigd’ over te plaatsen op de rode lijst van bedreigde soorten.

In Azië is het jachtluipaard praktisch uitgestorven: enkel in Iran is nog een populatie te vinden, al gaat het ook hier om minder dan 50 exemplaren. Ook in Afrika, waar jachtluipaarden oorspronkelijk bijna in het hele continent te vinden waren, komen ze nog slechts in zes landen voor.

De habitat van een jachtluipaard bestrijkt algauw 1000 km², wat een pak groter is dan het beschermde gebied dat ze toegewezen krijgen. Hoe verder ze zich buiten de grenzen van die beschermde gebieden begeven, hoe groter de kans dat ze in het vaarwater van de mens komen.

De belangrijkste bedreigingen voor het voortbestaan van het jachtluipaard zijn van menselijke oorsprong: gebrek aan prooi door overbejaging, afslachtingen door boeren als wraak voor het doden van hun vee, illegale handel in welpen, stropers, aanrijdingen door auto’s.

De handel in welpen is bijzonder populair in de Golfstaten, waar een welpje op de zwarte markt al snel 10.000$ (ongeveer 9.566 €) waard is. Volgens het Cheetah Conservation Fund zouden het voorbije decennium meer dan 1000 welpen verhandeld zijn. 85% daarvan stierf onderweg.