Veiligheidsraad eindelijk eensgezind
Foto: EPA

De VN-Veiligheidsraad heeft een resolutie gestemd die het zenden van waarnemers naar de Noord-Syrische stad Aleppo eist. Alle vijftien leden van de Veiligheidsraad zetten unaniem het licht op groen voor de compromistekst.

De VN-secretaris-generaal wordt in de resolutie opgedragen een waarnemersmissie op de been te brengen die moet toezien op de evacuaties uit Aleppo en er de levensomstandigheden van de burgers moet evalueren. Er moeten ‘dringende stappen’ ondernomen en veiligheidsmaatregelen getroffen worden. De tekst eist ook vrije toegang voor het verlenen van humanitaire hulp.

Frankrijk diende de ontwerpresolutie in. Er werd zondag urenlang over onderhandeld achter gesloten deuren, en Rusland - permanent lid van de Veiligheidsraad en trouw bondgenoot van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad - dreigde met een veto.

Moskou diende daarop zijn eigen tekst in, en de uiteindelijke resolutie is dus een compromis. Toch is ze belangrijk, omdat de grote wereldmachten na maanden nog eens een teken van eenheid tonen.

Duizenden vast in Oost-Aleppo

De voorbije week werden duizenden mensen geëvacueerd uit het zwaar bevochten oostelijke deel van Aleppo. Onder hen ook Bana Alabed, het 7-jarig meisje dat bekend werd door haar tweets over de situatie in de belegerde stad.

Toch zitten duizenden anderen nog steeds vast. Het conflict in Syrië heeft sinds maart 2011 al aan meer dan 310.000 mensen het leven gekost.