IMF-topvrouw Lagarde schuldig aan nalatigheid
Foto: REUTERS

Een Franse rechtbank heeft IMF-topvrouw Christine Lagarde schuldig verklaard in de zaak-Tapie, maar ze kreeg geen straf opgelegd.

De 60-jarige Lagarde was beschuldigd van ‘nalatigheid die ontvreemding van overheidsgeld mogelijk maakte’. Daarop staat een celstraf van één jaar en een boete van 15.000 euro, maar de rechtbank geeft haar geen straf. 

'Er moet rekening gehouden worden met de context van de wereldwijde financiële crisis toen', zegt de rechter, die ook de goede reputatie van Lagarde aanhaalde als reden waarom ze geen straf krijgt.

Lagarde zelf is in Washington en was niet in de rechtszaal aanwezig. Haar advocaten overwegen om in beroep te gaan.

Waar gaat de zaak over? De zakenman Bernard Tapie kreeg in 2008 404 miljoen euro toebedeeld van de staatsgecontroleerde bank Crédit Lyonnais, na een dispuut over de verkoop van zijn aandelen in sportfirma Adidas.

Lagarde zou als Frans minister van Economie te weinig gedaan hebben om de compensatiedeal tegen te houden. Die wordt gezien als een beloning voor de steun van Tapie aan toenmalig president Nicolas Sarkozy. Nochtans zeiden adviseurs dat het bedrag excessief was en dat ze bezwaar moest aantekenen. Haar weigering leidde tot slecht gebruik van overheidsgeld, aldus de rechtbank.

Lagarde zelf heeft altijd elke beschuldiging afgewezen. ‘Ik heb een beslissing genomen en ik neem er de verantwoordelijkheid voor’, zei Lagarde vrijdag. ‘Ik heb in dit dossier in vertrouwen en plichtsbewust gehandeld, met als enige doelstelling het algemeen belang te verdedigen.’

De bestuurders van het IMF gaan binnenkort beraadslagen over de gevolgen van de veroordeling, zegt IMF-woordvoerder Gerry Rice.