Filmproducent Corsan officieel failliet, onduidelijk of gedupeerde Vlaamse investeerders ooit geld terugzien
Robert De Niro en John Travoltya op de poster van de film Killing Season, die mee gefinancierd werd met geld dat de Antwerpse filmproducent Corsan via de tax shelter kreeg van Vlaamse kmo’s. Foto: ISOPIX

De rechtbank van koophandel in Antwerpen heeft vrijdagochtend filmproducent Corsan failliet verklaard. Zo meldt de rechtbank. Het bedrijf kreeg de afgelopen maanden bescherming tegen schuldeisers en had de boeken donderdag zelf neergelegd. Erik Greeve en Nick Peeters werden aangesteld als curator.

Corsan zit al geruime tijd in slechte papieren, onder meer na een miljoenenclaim van de Bijzondere Belastinginspectie vanwege vermeende onregelmatigheden. Het bedrijf haalde de afgelopen jaren via de taxshelterregeling tientallen miljoenen euro’s op bij bedrijven, zelfstandigen en vrije beroepers, maar krijgt al voor minstens één filmproductie geen eindattesten van de fiscus, waardoor de investeerders hun belastingvoordeel met intrest moeten terugbetalen. Er loopt een gerechtelijk onderzoek naar de toepassing van de taxshelterregeling.

In de zomer kreeg Corsan bescherming tegen schuldeisers en er werd een reorganisatieplan opgesteld. Het plan kreeg een meerderheid van de schuldeisers - waaronder aan Corsan verbonden ondernemingen - achter zich, maar de rechtbank keurde de homologatie af, onder meer vanwege de lamentabele financiële toestand.

Topman Paul Breuls ging nog in beroep, waardoor de bescherming bleef voortduren, maar donderdag raakte bekend dat het bedrijf toch de handdoek in de ring gooit. Breuls verklaarde niet meer de nodige energie of middelen te hebben.

Zelf meent hij dat er een “permanente drang” was om Corsan te straffen. Advocaten stonden volgens hem te trappelen om hem “hoog te doen hangen”. Over de attesten verklaart Breuls dat hij “heeft gedaan wat de wet voorschrijft”.

De bewindvoerders legden donderdagochtend alleszins meteen de boeken neer en de rechtbank sprak het faillissement vrijdag uit. Het faillissement geldt niet voor de projectvennootschappen per filmproductie. Zo zal nog worden geprobeerd om gevorderde producties te gelde te maken.

Vrijdag was er ook een eerder geplande zitting over de voorlopige bewindvoering. Daar werd duidelijk dat er ook vrijdag een rapport zou worden ingeleverd met de eerste conclusies van een financiële audit naar de verschillende geldstromen tussen de vennootschappen. Dat rapport zal nu wellicht worden overgemaakt aan de curatoren.