De Decker lobbyde ook voor omstreden mijnbouwer
Foto: Belga
De in opspraak gebrachte ex-senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) deed niet alleen lobbywerk voor Patokh Chodiev en co.

Oud-senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR), Jean-François des Rosaies -de raadgever van de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy- en de geheimzinnige Orde van Malta zijn drie namen die voorkomen in het Kazakhgate-dossier uit 2011. Dezelfde drie namen duiken nu ook op in een mislukte poging om twee jaar later in 2013 de omstreden Belgisch-Congolese mijnbouwer George Forrest een adellijke titel te geven.

De Standaard en Le Vif legden de hand op twee brieven waaruit blijkt dat Armand De Decker en Jean-Pierre Mazery, grootkanselier van de Maltezers, elk een brief stuurden aan de Raad van de Adel -een commissie bij buitenlandse zaken- om Forrest te promoten. 

Mislukt

Uit het gerechtelijk onderzoek naar de Kazakhgate-affaire bleek bovendien al eerder dat Forrest in 2013 95.000 euro aan Maltezer des Rosaies betaalde voor zijn hulp om die adellijke titel te bekomen. 

De  pogingen om Forrest een adellijke titel te geven, mislukten. De bevoegde commissie bij buitenlandse zaken weigerde. Maar Forrest kreeg in 2014 wel de troostprijs van Grootofficier in de Orde van de Kroon op voordracht van buitenlandse zaken. Een beslissing die door 11.11.11 als ‘onbegrijpelijk’ werd bestempeld.

 

Brieven Armand De Decker by De Standaard on Scribd