Tweede leven voor Brusselse cinema Movy Club
Foto: rdb

De buurtbioscoop Movy Club in Vorst is voortaan officieel eigendom van het Brussels Gewest. De zaal dateert al van 1934 en biedt plaats aan 225 bezoekers. Er wordt nu gezocht naar een nieuwe uitbater.

De Movy Club in de Monnikenstraat in Vorst werd in het begin van de jaren dertig gebouwd door architect Frédéric Leroy in een stijl die art deco en modernisme combineert en wordt gekenmerkt door zijn intieme sfeer.

Bij het uittekenen van het project had de architect gekozen voor een zaal met een menselijke dimensie, op een ogenblik dat het publiek begeesterd raakte door prestigieuze grote zalen. De inkomhal, de foyer, de zaal en de projectiecabine zijn sinds 1997 beschermd door het Brusselse Gewest.

Nadat de aankoop eerder dit jaar werd goedgekeurd, is het Brussels geweest nu ook officieel de nieuwe eigenaar. Het betaalde 285.000 euro voor de buurtbioscoop nabij het Zuidstation.

Architecturale parel

‘Het is belangrijk om deze mythische plaats, als nagedachtenis aan het verleden van de wijk en een heel tijdperk, in stand te houden. Het gaat hier om een gevestigde instelling, een kleine architecturale parel verscholen midden in het lagere stadsdeel van Vorst’, motiveert minister-president Rudi Vervoort de aankoop.

Een werkgroep met de grondregie, het toezichthoudende kabinet, de gemeente Vorst, de COCOF en de VGC moet zo snel mogelijk voorstellen formuleren voor een project dat de bestemming van deze plaats vrijwaart.

‘In de komende maanden zal op zoek gegaan worden naar een lokale uitbater, die zal samenwerken met de gemeente Vorst. Deze moet zijn activiteiten dicht laten aanleunen bij de bevolking vanuit een streven naar sociale samenhang’, merkt Vervoort op.