Dader mislukte aanslag op Thalys 'had specifiek doelwit in eerste klasse'
Foto: AFP

Ayoub El-Khazzani, de man die in augustus 2015 een aanslag wilde plegen op de Thalys, heeft woensdag bij een verhoor door de onderzoeksrechter 'zijn verantwoordelijk genomen'. Dat heeft zijn advocate Sarah Mauger-Poliak meegedeeld. Volgens de advocate was de verdachte niet van plan een massamoord te plegen, maar had hij een 'specifiek doelwit' voor ogen.

De verdachte was op 21 augustus vorig jaar in het station Brussel-Zuid zwaarbewapend op de Thalys naar Parijs gestapt. Hij verschool zich in het toilet, waar hij even voorbij de Franse grens met een kalasjnikov in de hand uitkwam. Vier reizigers - drie Amerikanen en een Brit - konden hem evenwel overmeesteren, waardoor er slechts drie mensen gewond raakten.

Woensdag werd de 27-jarige El-Khazzani vijf uur lang ondervraagd door een onderzoeksrechter. De verdachte is 'uitvoerig ingegaan op de feiten', zo verklaarde zijn advocate na afloop van het verhoor. 'Hij heeft in grote lijnen zijn traject omschreven vanuit Syrië naar Turkije tot in Europa.' Er werd ook informatie gegeven over zijn banden met Abdelhamid Abaaoud, een van de coördinatoren van de aanslagen die op 13 november vorig jaar plaatsvonden in Parijs.

'Hij neemt zijn verantwoordelijkheid. Hij zegt dat hij als jihadist op de Thalys is gestapt (...) maar dat hij geen massamoord wilden begaan en dus niet gelijk wie op de Thalys wilde doden', klinkt het nog. 'Hij had een precies, vastgesteld doelwit (...) Het is geen toeval dat hij in eerste klasse was opgestapt.' Meer informatie over het specifieke doelwit wenste Sarah Mauger-Poliak niet te geven.