Is Kai-Mook er klaar voor?
Kai-Mook is zwanger. Foto: BELGA

Zeven jaar en zwanger. De bekendste olifant van België Kai-Mook is al een tijdje theoretisch klaar voor een zwangerschap, en vandaag is het zover.

Olifantenvrouwtjes zijn sociale dieren die in nauw groepsverband samenleven. Zo leren ze veel van elkaar, schrijft Planckendael. Kai-Mook werd zeven jaar geleden op 17 mei geboren in de Antwerpse Zoo. Later werd ze overgebracht naar Plackendael.

'Zeven jaar is een perfect normale leeftijd voor een zwangerschap bij olifanten', zegt dr Imke Lüders, dierenspecialist bij onderzoekscentrum geolifes. 'Er stellen zich meer vruchtbaarheidsproblemen als de olifanten te oud worden. Ze worden best voor het eerst zwanger binnen de twee jaar na hun eerste cyclus.' Kai-Mook is dus fysiek helemaal klaar om moeder te worden. 

Olifanten hebben een draagtijd van ongeveer 22 maanden. Deze lange periode is nodig om de hersenen van een olifant voldoende te laten ontwikkelen. Zo kunnen ze bij de geboorte de complexe sociale structuur van de kudde al begrijpen. We kunnen het kalfje dus in het najaar van 2018 verwachten. Hoe lang Kai-Mook al zwanger is is nog niet duidelijk.

'Het is erg goed dat Kai-Mook nog bij haar moeder is', zegt Lüders. 'Zo kunnen we grote olifantenfamilies bij elkaar houden, en dat is in heel Europa de bedoeling.' 

Bevruchting

Artificiële insiminatie bestaat bij olifanten, maar is meestal niet nodig. 'Dat gebeurt echt maar als laatste optie', vervolgt dr Imke Lüders. 'De meeste olifanten slagen erin zich voort te planten via de natuurlijke weg.'