Een radicale Koerdische groep heeft de dubbele aanslag in Istanbul opgeëist. Beide aanslagen nabij het voetbalstadion van Besiktas zijn gelijktijdig uitgevoerd, zei de groepering Vrijheidsvalken van Koerdistan (TAK). Daarbij kwamen twee aanhangers van TAK om het leven, klinkt het.

Bij de aanslagen zaterdagavond in de buurt van het voetbalstadion van Besiktas vielen al 38 doden en meer dan 160 gewonden. Volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu werden al tien personen gearresteerd die iets met de aanslag te maken zouden hebben.

Onder de doden zijn ook dertig agenten. Volgens vicepremier Numan Kurtulmus was de aanslag duidelijk gericht op de ordediensten.

De aanslagen werden intussen opgeëist door TAK. Met de aanslagen wil de radicale Koerdische groep naar eigen zeggen de aandacht vestigen op de gevangenschap van de leider van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), Abdullah Öcalan, en de Turkse militaire operatie in het zuidoosten van het land.

Zolang dit aanhoudt, zal niemand een rustig leven in Turkije kunnen leiden, zegt de groep, die aan de PKK wordt gelinkt.

Turkije heeft zondag een dag van nationale rouw uitgeroepen na de dubbele ontploffing, meldt het agentschap Anadolu. President Recep Tayyip Erdogan heeft zijn geplande bezoek aan Kazachstan uitgesteld. De president had zondag naar het land moeten reizen, maar dat gaat omwille van de aanslag dus niet door.