Donald Trump ontmoet klimaatactivist Al Gore
Foto: AFP

De verkozen Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag een ontmoeting gehad met klimaatactivist en gewezen Amerikaans vicepresident Al Gore. Dat melden Amerikaanse media.

Gore verklaarde na afloop van de ontmoeting dat hij een 'zeer interessant' gesprek had met de toekomstige president van de VS. Er werd een poging ondernomen om op sommige vlakken tot eensgezindheid te komen, verklaarde hij nog.

De ontmoeting is verrassend omdat Donald Trump tijdens zijn kiescampagne duidelijk had gemaakt dat hij niet gelooft dat de mens verantwoordelijk is voor veranderingen in het klimaat. Hij beloofde toen ook dat hij zich zou terugtrekken uit het klimaatverdrag van Parijs. Maar een tiental dagen geleden maakte Trump dan toch een bocht door de menselijke invloed in de klimaatverandering te erkennen.

De 68-jarige Democraat Al Gore was van 1993 tot 2001 nog vicepresident van de Verenigde Staten. In 2000 deed hij zelf een gooi naar het presidentschap, maar hij moest nipt de duimen leggen tegen George W. Bush. Sindsdien heeft hij zich vooral geprofileerd als een klimaatactivist. Zo won hij in 2007 twee Oscars met zijn documentaire 'An Inconvenient Truth'. Later dat jaar kreeg hij samen hij met het klimaatpanel (IPCC) ook de Nobelprijs voor de Vrede.

Gore had maandag overigens ook een gesprek met Ivanka Trump. Volgens de nieuwssite Politico zou Trumps 35-jarige dochter zich voortaan met het klimaatdossier bezig houden.