CDH krijgt nog een kans om voorzitter Kazachgate-commissie te leveren
Francis Delpérée Foto: Photo News

De zoektocht naar een voorzitter voor de onderzoekscommissie rond Kazachgate is nog steeds niet helemaal rond. De conferentie van voorzitters in de Kamer vraagt het CDH om iemand voor te dragen die voldoende draagvlak heeft in het parlement, nadat Francis Delpérée vorige week niet benoemd raakte.

Volgens het systeem-D’hondt is het de beurt aan het CDH om de voorzitter van de nieuwe onderzoekscommissie aan te leveren. De partij schoof daarvoor Delpérée naar voren. Vorige week raakte echter bekend dat Delpérée gedecoreerd is door de Orde van Malta. Via die organisatie zouden verschillende spilfiguren in het dossier rond de afkoopwet met elkaar in contact gekomen zijn.

Vorige week lukte het met twee bijzonder chaotische stemrondes niet om een voorzitter aan te duiden. Delpérée bleek erg weinig steun te genieten, maar leek als oudste lid toch verkozen te zullen raken bij gebrek aan alternatief. De kwestie werd daarop geëvacueerd richting conferentie van voorzitters, die maandag opnieuw samenkwam.

Afgeklopt is er nog niet. Wel is het reglement van de Kamer erg duidelijk: als er slechts één kandidaat is, is hij of zij automatisch voorzitter zonder dat er een stemming bij te pas moet komen, verduidelijkt een betrokkene. Alle fracties willen het systeem-D’hondt ook respecteren, dus de voorzittershamer is nog steeds voor CDH. Conclusie: de oppositiepartij wordt uitgenodigd iemand voor te stellen die voldoende draagvlak heeft.