Los Angeles trekt “evenwichtig budget” van 4,9 miljard euro uit voor Olympische Spelen 2024
L.A. kiest ervoor om gebruik te maken van de bestaande sportinfrastructuur Foto: AP

Los Angeles voorziet voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2024 in de Amerikaanse grootstad een budget van 5,3 miljard dollar (4,9 miljard euro). “Dat bedrag zal niet overschreden worden”, verzekerde het organisatiecomité LA 2024 vrijdag.

“Het project dat we voor ogen hebben biedt stabiliteit en een minimaal risico voor de stad Los Angeles en de olympische beweging”, zei Casey Wasserman, voorzitter van LA 2024. “De inwoners van LA en de olympische familie kunnen er zeker van zijn dat het budget de reële kosten weerspiegelt”, bevestigde Eric Garcetti, burgemeester van de grootstad in Californië.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wil paal en perk stellen aan organisatiecomités die ruimschoots boven hun vooropgestelde budget gaan, zoals de voorbije edities steevast het geval was. Om zijn budget in evenwicht te houden, kiest LA 2024 ervoor om geen volledig nieuwe sportinfrastructuur te bouwen. Van de nodige infrastructuur staat 85% er al of waren er voor de kandidatuur van LA al plannen om die neer te zetten.

Los Angeles trekt “evenwichtig budget” van 4,9 miljard euro uit voor Olympische Spelen 2024
IOC-voorzitter Thomas Bach tussen Eric Garcetti, burgemeester van L.A. en Casey Wasserman, voorzitter van de kandidatuur van de Amerikaanse grootstad Foto: AP

Los Angeles, dat al twee keer eerder de Spelen organiseerde (1932 en 1984), heeft nog af te rekenen met concurrentie van Boedapest en Parijs om de Spelen in 2024 te organiseren. De Verenigde Staten organiseerden de Spelen een laatste keer in 1996, in Atlanta. Het IOC kiest de gaststad voor de Spelen van 2024 in september 2017 in de Peruviaanse hoofdstad Lima.