Trump op oorlogspad voor olympische kandidatuur van Los Angeles
Foto: AP

De volgende president van de Verenigde Staten, Donald Trump, heeft de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), Thomas Bach, gevraagd de kandidatuur van Los Angeles voor de Olympische Spelen van 2024 “resoluut te steunen”. Dat meldde het organisatiecomité LA 2024 donderdag.

“Onze verkozen president, Donald Trump, heeft woensdag in een telefonisch gesprek met IOC-voorzitter, Thomas Bach, gevraagd het project van Los Angeles om de Spelen in 2024 te organiseren resoluut te steunen”, liet het organisatiecomité LA 2024 weten in een persbericht. Het gesprek kwam er op initiatief van de burgemeester van Los Angeles, Eric Garcetti.

Veel waarnemers beschouwden de verkiezing van Trump, door zijn uitlatingen over islamofobie, racisme en seksisme, als een slechte zaak voor de kandidatuur van Los Angeles. Maar Dick Pound, de vicevoorzitter van het IOC, zei eerder al “dat de Olympische Spelen belangrijker zijn dan eender welk politiek figuur”.

Los Angeles, dat al twee keer eerder de Spelen organiseerde (1932 en 1984), heeft nog af te rekenen met concurrentie van Boedapest en Parijs om de Spelen in 2024 te organiseren. De Verenigde Staten organiseerden de Spelen een laatste keer in 1996, in Atlanta.

Het IOC kiest de gaststad voor de Spelen van 2024 in september 2017 in de Peruviaanse hoofdstad Lima.