De Noor Magnus Carlsen heeft woensdagavond in New York het WK schaken gewonnen tegen de Russische uitdager Sergej Karjakin. Carlsen won in de rapid games met 3-1. Carlsen won zowel de derde als de vierde rapidpartij. De rapid games moesten de beslissing brengen nadat de WK-match na twaalf partijen op 6-6 gelijk was geëindigd. Aardig detail: Carlsen behaalde een nieuwe wereldtitel op zijn 26ste verjaardag.

De rapid games in de tiebreak verliepen, zoals verwacht, heel spannend. De eerste partij werd nog een remise, waar niet veel over te vertellen viel. In de tweede partij klom de spanning echter langzaam naar een kookpunt. Magnus Carlsen overspeelde Karjakin in het middenspel en creëerde een winnende stelling. Hij deed een mataanval, maar miste tot verbijstering van veel schaakvolgers toch de duidelijke winst. Karjakin toonde, voor de zoveelste keer in deze match, zijn verdedigende toverkunsten en wist, met nog slechts enkele seconden op de klok toch miraculeus een remise uit de brand te slepen: 1-1. 

(lees verder onder de video)

Bekijk hier de persconferentie na de finale

Je zou denken dat de afloop van de tweede partij hard was aangekomen bij Carlsen, maar daar bleek niets van in partij drie, integendeel. De Noorse regerend wereldkampioen greep met de zwarte stukken snel het initiatief. Hij voerde de druk almaar verder op tegen Karjakin die, zoals in de tweede partij, opnieuw in tijdnood kwam. Een pionoffer van Carlsen deed Karjakin uiteindelijk toch kraken, klasseverdediger of niet. 2-1 voor Carlsen, die nu de geur van de wereldtitel in de verte al kon opsnuiven.

Dame-offer

In de vierde rapidpartij wachtte Karjakin nu een zware taak: hij moest met zwart winnen om Carlsen van de wereldtitel te houden, terwijl de Noor aan een gelijkspel genoeg had om wereldkampioen te blijven. Karjakin belandde echter al snel in een passieve stelling. Hij probeerde wanhopig om een tegenaanval tot stand te brengen, maar dit gaf Carlsen de kans om een briljante matcombinatie uit te denken. Carlsen telde Karjakin met een sprankelend dame-offer definitief uit. Eindstand 3-1 voor Carlsen na een kleine vijf uur rapidschaak. Magnus Carlsen kon meteen zijn 26ste verjaardag gaan vieren met een hernieuwing van zijn wereldtitel. 

Magnus Carlsen werd voor het eerst wereldkampioen eind 2013 en heeft sindsdien zijn titel tweemaal succesvol verdedigd: 6,5-4,5 tegen de Indiër Vishy Anand (in 2014) en nu 6-6 (3-1 in rapid) tegen Sergej Karjakin.