Philip Morris voorspelt einde klassieke sigaret
Foto: Philip Morris

Tabaksgigant Philip Morris stopt op termijn mogelijk met de verkoop van de klassieke sigaret. Dat heeft topman Calantzopoulos aan de BBC gezegd nu het bedrijf een alternatief heeft gelanceerd.

Philip Morris heeft de voorbije jaren een rookvrije sigaret ontwikkeld die volgens de topman een goed en minder schadelijk alternatief is op de klassieke sigaret.

‘Ik geloof dat er een moment komt dat deze alternatieve producten genoeg zijn ingeburgerd om, samen met overheden, sigaretten te laten uitfaseren’, zei Calantzopoulos, die beseft dat gewone sigaretten schadelijk zijn.

Rookvrij

De rookvrije sigaret van het bedrijf verhit tabak net genoeg om een damp te creëren zonder verbranding. Dat zou minder schadelijk zijn dan een gewone sigaret. Volgens het bedrijf krijgt de roker 90 procent minder schadelijke stoffen binnen met dezelfde nicotine-kick. De verhitting gebeurt met een speciale sigarettenhouder.

De IQOS is twee jaar geleden voorgesteld en is al in verschillende landen op de mark gebracht, waaronder Italië, Japan en Zwitserland. En nu dus ook in Groot-Brittannië.

E-sigaret

Het is overigens niet de eerste keer dat tabaksfabrikanten met verhitting van sigaretten experimenteren, maar tot nu toe zonder succes. In de jaren tachtig werd de ‘Premier’ al na een jaar afgevoerd omdat consumenten onder meer over een houtskoolsmaak klaagden.

E-sigaretten die via waterdamp nicotine afleveren zijn intussen al meer ingeburgerd als alternatief op de gewone sigaret. Maar volgens Calantzopoulos weten die weinig rokers te bekeren, in tegenstelling tot de rookvrije sigaret.