Noorse wereldkampioen staat op uit de doden
Archiefbeeld: de negende partij Foto: AFP

De Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen leeft weer. En hoe. In een urenlange, zenuwslopende tiende partij trok hij vannacht in New York de stand in zijn WK-tweekamp tegen de Rus Sergej Karjakin weer gelijk tot 5-5. In de negende partij een dag eerder had Carlsen nog de dood in de ogen gekeken, omdat Karjakin een unieke kans op een tweede winstpartij op rij liet glippen, waarna de match over zou zijn geweest. Wat een sensationele ommekeer.

Magnus Carlsen heeft donderdag in het Amerikaanse New York de tiende partij om de wereldtitel schaken gewonnen. Karjakin stuurde donderdag op Thanksgiving met zwart opnieuw aan op een remise, maar hij verprutste in het middenspel een grote kans om die puntdeling af te dwingen.

De binnenstromende tweets van schaakgrootmeesters die volgden, maakten duidelijk dat Carlsen zeker winstkansen had. Maar in de vierde partij had hij die flink verkwanseld, dus... Toch maar even opletten.

De tweets geven de oplopende spanning in de partij goed weer:

0.14 Belgische Tijd. (18.14 in New York) Judit Polgar (beste vrouwelijke schaker aller tijden, ooit nummer 8 van de wereld bij de mannen): ‘Natuurlijk staat wit (Carlsen) beter in dit eindspel. Het is best mogelijk dat zwart (Karjakin) nog uren moet afzien, maar zijn positie is (nog) niet verloren.’

01.03 B.T. We zijn 50 zetten ver. De experts weten het nu ook niet meer. Slaagt Carlsen erin door Karjakins koppige defensie heen te breken of niet?

Jonathan Rowson denkt van wel: ‘Ik begin te denken dat Magnus’ winstkansen redelijk hoog zijn.’

Elshan Moradiabadi denkt van niet: ‘Carlsen had tijdens deze tweekamp beter niet gezegd dat hij niet gelooft in oninneembare verdedigingsforten. Want ik denk dat Karjakin er hier weer eens zo eentje heeft gebouwd.’

01.38 B.T. Chessbase (toonaangevende schaaksite): ‘Na wat heen en weer geschuif met zijn torens, onderneemt Carlsen nu eindelijk actie. Met zijn b-pion gooit hij met zet 57 de zwarte koningsstelling open. Volgens alle schaakcomputers zit Karjakin nu in serious trouble.’

01.54 B.T. Susan Polgar (inderdaad, de zus van Judit. Ooit wereldkampioen schaken bij de vrouwen. Het zit in de familie): ‘Carlsen heeft het nu helemaal in eigen handen om op 5-5 te komen. Karjakin heeft rond zet 20 voor zichzelf al een mogelijke remise verpest.’

02.17 B.T. ChessBase: ‘We hebben een toreneindspel op het bord. Wit staat wellicht gewonnen, maar Carlsen kan nog altijd mistasten.’

02.27 B.T: Judit Polgar wil duidelijk stilaan naar bed. ‘Het is onmogelijk dat Carlsen deze stelling niet wint.’

02.32 B.T: Ineens zie ik de 1-0 verschijnen op de website. Na 75 zetten en zes en een half uur strijd legt Karjakin zijn koning neer.

Gokje

Met de 5-5 stand ligt de match weer helemaal open. Na de klap van vannacht lijkt Carlsen weer psychologisch in het voordeel, maar Karjakin lijkt anderzijds over schier onuitputtelijke defensieve krachten te beschikken.

Ik wil wel een gokje wagen: ik geef Carlsen nu 60 procent kans om de match te winnen. Maar als hij wint, zal het veel moeilijker zijn gegaan dan dat de jonge Noor het zich vooraf had kunnen voorstellen: de weddenschap-websites hadden hem vooraf liefst 80 procent kans gegeven om de match tegen Karjakin te winnen.

Er zijn nu nog twee partijen te spelen in New York. Bij een eventuele 6-6 eindstand, brengen partijen in versneld tempo de beslissing.