Strengere richtlijn voor alcohol: meer dan tien pintjes per week niet meer oké
Foto: Belga

Er zijn nieuwe Vlaamse richtlijnen voor de maximale consumptie van alcohol. Meer dan tien consumpties per week wordt voortaan beschouwd als problematisch, aldus het expertisecentrum VAD. Er wordt voor het eerst geen onderscheid meer gemaakt tussen mannen en vrouwen.

Het Vlaams expertisecentrum voor alcohol en andere drugs (VAD) vindt de huidige norm van drie glazen alcohol per dag voor een man en twee voor een vrouw niet meer oké. Tot vandaag was de alcoholconsumptie van een man die elke week 21 pintjes dronk ‘aanvaardbaar laag’. Idem voor een vrouw die het op veertien witte wijntjes per week houdt. Alleen wie meer dronk, had een probleem. In Vlaanderen ging het om 12 procent van de mannen en 11 procent van de vrouwen.

Niet meer per week

‘Eigenlijk zijn er veel meer mensen over wie we ons zorgen moeten maken’, zei Marijs Geirnaert, de directeur van het VAD, eerder aan De Standaard. ‘Vroeger maakten we alleen het onderscheid tussen mensen met en mensen zonder een verslaving. Maar dat gaat niet ver genoeg. We weten intussen dat elk glas alcohol er één te veel is. Vooral de studies naar de link tussen alcohol en kanker zijn angstaanjagend.’

De nieuwe richtlijn van het expertisecentrum is maximaal tien consumpties per week. 'Maar wie geen risico's wil lopen, drinkt beter gewoon geen alcohol', benadrukt Geirnaert. Er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen mannen en vrouwen. Er wordt niet meer per dag omdat de meesten niet dagelijks drinken, meldt de VAD. Iedereen kan nu zelf bepalen hoe ze het gebruik verdelen.

Tips

De richtlijn gaat gepaard met een aantal 'schadebeperkende tips'. Zo raadt het VAD aan om 'bingedrinken' te beperken en de tien consumpties te verspreiden over meerdere dagen. Daarnaast pleit het centrum voor enkele alcoholvrije dagen in de week. Geirnaert wijst erop dat het centrum de mensen enkel wil 'informeren, en niet betuttelen'.

De VAD-directeur brak ook opnieuw een lans voor een Belgisch alcoholplan. Daar werd in oktober nog over onderhandeld met minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), maar een echt plan kwam er toen niet.
 

Test op druglijn.be zelf of u alcohol op een risicovolle manier gebruikt.