Karjakin wint sensationeel van wereldkampioen Carlsen
Carlsen weet het even niet meer. Foto: EPA

De Rus Sergej Karjakin heeft maandag in New York zeer verrassend de leiding genomen in de tweekamp om de wereldtitel schaken. Karjakin versloeg met de zwarte stukken de vooraf ongenaakbaar gewaande Noorse titelverdediger Magnus Carlsen in de achtste partij na 52 zetten.

Na zeven remises op een rij wist Karjakin sensationeel de achtste partij te winnen met zwart (wit mag de partij beginnen en heeft zo een voordeel, red.). Carlsen, die eerder in de tweekamp al zeker één of twee partijen had moeten/kunnen winnen, maar telkens Karjakin liet ontsnappen, gaf in partij acht een gefrustreerde indruk.

De Noor wilde koste wat kost winnen, in een gevaarlijke stelling waarin hij objectief gezien geen winstkansen meer had. In plaats van op het eind de remise veilig te stellen, bleef Carlsen voor de winst gaan, waardoor Karjakin een dodelijke tegenaanval kon plaatsen. Carlsen was zelfs zo in shock na de partij dat hij niet naar de persconferentie kwam.

 

 

Karjakin leidt nu met 4,5 tegen 3,5 (een remise levert een half punt op, winst één punt, red.). De wereldtitelstrijd loopt over twaalf partijen, Carlsen heeft dus nog maar vier partijen om zijn reputatie van huizenhoog favoriet alsnog eer aan te doen