De verkiezing van Donald Trump tot Amerikaans president werd tijdens een nationalistische conferentie in Washington gevierd met symbolen uit en verwijzingen naar de tijd van Hitler en het nazisme.

'Heil Trump, heil ons volk, heil de overwinning!' Als binnenkomer kon het tellen, zaterdag op de jaarlijkse conferentie van het National Policy Institute, dat zichzelf omschrijft als 'een onafhankelijke organisatie, toegewijd aan het erfgoed, de identiteit en de toekomst van de Europese afstammelingen in de Verenigde Staten, en doorheen de wereld'. Zo'n tweehonderd mensen zakten af naar Washington, D.C.

Voorzitter Richard B. Spencer sprak het publiek toe in niet mis te verstande bewoordingen. 'Amerika was tot voor kort een wit land, ontwikkeld voor ons en onze welvaart', zei hij. 'Het is onze creatie, het is onze erfenis, het behoort ons toe.' Dat de 'ons' in Spencers speech uitsluitend verwijst naar de blanke bevolking van de Verenigde Staten, wordt ook in andere delen van zijn betoog klaarduidelijk.

Antisemitisch

De mainstream media kregen van Spencer het label 'Lügenpresse' mee, een term die ook in Nazi-kringen ten tijde van Adolf Hitler gretig gebruikt werd om tegenstanders in de media de wind uit de zeilen te nemen.

Uitspraken van Spencer - niet zelden sterk antisemitisch getint - werden met de regelmaat van een klok onthaald op Hitlergroeten en uitroepen als 'Heil Trump'.