Op de gevel van het kabinet van staatssecretaris Theo Francken zijn oorlogsbeelden geprojecteerd. Het gaat om een protestactie van enkele mensenrechtenorganisaties.

Amnesty International en Vluchtelingenwerk Vlaanderen voerden actie voor het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Francken. Ze willen dat ons land een voortrekkersrol speelt bij het uitreiken van humanitaire visie.

De organisatie vragen een duidelijk beleid met duidelijke criteria die mensen een uitweg bieden uit levensgevaarlijke situaties. ‘Er bestaat geen veilige en legale manier om te vluchten’, zegt Charlotte Vandycke, directeur van Vluchtelingwerk Vlaanderen. Ze vraagt om Europese regels, en vindt dat België in afwachting daarvan al bepaalde criteria moet vastleggen. ‘De regels op Europees vlak zijn broodnodig. Intussen kan ons land al veel meer doen.’

De actie op de Brusselse Wetstraat verliep zonder incidenten en heel wat kijklustigen bleven even stilstaan om naar de animatiebeelden te kijken.

‘Het is absoluut een geslaagde actie, want de beelden zijn heel zichtbaar. We staan hier ook op een piekuur, dus heel veel mensen hebben het gezien’, zegt Vandycke.