GEMEENTERAADSverKiezingen 2018

Wie strijdt waar om de sjerp?

laatst aangepast: 27 april 2017avh, ast, mju

Wie wil u als uw volgende burgemeester? Die vraag moeten we op zondag 14 oktober 2018 in het stemhokje beantwoorden. Op basis van wat nu al geweten is, en met een gezonde portie voorbehoud, maakten we een overzicht van de lijsttrekkers in enkele grote Vlaamse steden.

Antwerpen

Met de overwinning op Patrick Janssens (SP.A) zet N-VA-voorzitter Bart De Wever in 2012 de kers op de taart: hij rijft 37,7 procent van de stemmen binnen en neemt er intrek in het Schoon Verdiep. Ook Open VLD en CD&V stappen mee in het schepencollege: een voorbode voor de latere coalitievorming in 2014 van de Vlaamse en federale regering.

Maar die partijen zijn in Antwerpen niet van plan het daarbij te laten. Met vicepremier Kris Peeters (CD&V) en staatssecretaris De Backer (Open VLD) als lijsttrekkers willen ook zij over twee jaar een gooi doen naar de burgemeersterssjerp van 't Stad.

Het is ook afwachten of de linkse partijen Groen en SP.A burgemeester De Wever aan het wankelen kunnen brengen na het afspringen van hun gemeenschappelijke Samen-lijst en de problemen met de Antwerpse SP.A-voorzitter Tom Meeuws.

leuven

Over twee jaar neemt SP.A-boegbeeld Louis Tobback afscheid van het Leuvense stadhuis. Na 23 jaar als burgemeester krijgt Mohamed Ridouani de kans om in zijn voetsporen te treden. Al moet hij daarvoor wel zeker beter scoren dan Lorin Parys (N-VA) en Carl Devlies (CD&V). Of Ridouani evenveel stemmen zal halen als de immer populaire Tobback valt nog te bezien...

Voor Open VLD is Rik Daems opnieuw de logische lijsttrekker. 'Derde keer, goede keer' zegt Daems, die ook in 2000 en in 2012 al eens een gooi naar de sjerp deed.

gent

Niet alleen in Leuven, maar ook in Gent neemt een razend populaire socialistische burgervader afscheid. Zo liet Daniël Termont eerder al weten niet meer de socialistisch-groene lijst te zullen trekken in 2018. Nadat de gedoodverfde opvolger Tom Balthazar opstapte in de nasleep van de Publipart-affaire, schoof de partij OCMW-voorzitter Rudy Coddens naar voren als lijsttrekker voor de kartellijst Groen/SP.A.

Die gaat de concurrentie aan met collega-schepen van Haven en Economie Matthias De Clercq (Open VLD). Bij N-VA moest Kamervoorzitter Siegfried Bracke in de strijd om het lijsttrekkerschap de duimen leggen voor Elke Sleurs. Maar na geruzie om welke plaats Bracke dan wel moest krijgen, gaf Sleurs het lijsttrekkerschap door aan Anneleen Van Bossuyt. CD&V bombardeerde de 70-jarige Mieke Van Hecke tot lijsttrekster in de Arteveldestad.

brugge

In Brugge is huidig Schepen van Welzijn en OCMW-voorzitter Dirk De Fauw (CD&V) belust op revanche na de nipte nederlaag in 2012. Toen haalde Renaat Landuyt (SP.A) het met amper 0,2 procent meer stemmen dan CD&V (26,6). Oppositiepartijen N-VA, met lijsttrekker Pol Van den Driessche, en Open VLD, met Mercedes Van Volcem, zijn er dan weer op belust het Brugse duopolie te doorbreken. Vandaag vormen CD&V en SP.A er een meerderheid met 27 van de 47 zetels.

mechelen

Al vijftien jaar lang zwaait Somers de plak in de stad van de Maneblussers. In een voor Vlaanderen eerder unieke coalitie tussen liberalen, groenen, christendemocraten en Vlaams-nationalisten is het nog afwachten hoe de pionnetjes zullen gepositioneerd worden. De Stadslijst M+ blijft ook deze keer alvast overeind. Groen-sterkhouder Kristof Calvo wordt lijstduwer op de lijst die ook deze keer door Bart Somers wordt getrokken.

Lange tijd circuleerden er geruchten dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) naar Mechelen zou verhuizen en er de N-VA-lijst zou trekken. De verhuizing komt er, maar Van Overtveldt heeft intussen laten weten de lijst te zullen duwen en Bart Somers niet rechtstreeks uit te dagen. Die taak is bij N-VA weggelegd voor nieuwkomer Freya Perdaens.

genk

Kamerleden Zuhal Demir (N-VA) en Meryame Kitir (SP.A) verhuisden eerder naar eigen zeggen om 'privéredenen' naar Genk, mooi meegenomen is dat hun partij er een sterk boegbeeld kan gebruiken om het op te nemen tegen de populaire burgemeester Wim Dries (CD&V).

Gelukkig voor CD&V kunnen ze teren op een serieuze voorsprong: in 2012 haalde Dries 41 procent van de stemmen.

hasselt

Begin september trokken partijvoorzitters John Crombez (SP.A) en Wouter Beke (CD&V) nog naar Hasselt toen de coalitie er op sterven na dood leek. Dit nadat burgemeester Hilde Claes (SP.A) er in opspraak was gekomen. Niet veel later trad Claes af en volgde een ware stoelendans in de Hasseltse gemeenteraad.

De kaarten liggen hier in 2018 helemaal open. Zo is zelfs nog onduidelijk of SP.A en Groen al dan niet opnieuw de stadslijst 'Helemaal Hasselt' gaan vormen. 

kortrijk

Vorige keer slaagde Vincent Van Quickenborne (Open VLD) er nog in de burgemeesterssjerp binnen te halen door een alternatieve coalitie te vormen met SP.A en N-VA. Zo bleef Stefaan De Clercks CD&V als winnaar van de verkiezingen (33 procent) verweesd achter op de oppositiebanken.

In 2018 komt De Clerck er niet meer aan te pas. De christendemocraten voeren een vernieuwingsoperatie door en zetten de 45-jarige Hannelore Vanhoenacker. 

Ook bij Groen zal oudgediende Bart Caron de lijst niet trekken, maar is die taak weggelegd voor David Wemel. Bij SP.A zal OCMW-voorzitter Philippe De Coene (SP.A) opnieuw de eerste viool spelen. 

oostende

Ondanks een verlies van 13,6 procent wist SP.A zich in 2012 te handhaven met ruim 32 procent. Maar ook N-VA liet geen kwaad resultaat noteren: zo werd ze de tweede partij met 22,7 procent. Toch wordt het vooral uitkijken naar het duel tussen Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) en SP.A-kopstuk Johan Vande Lanotte.