De rechtbank van Mechelen heeft jihadexpert Montasser AlDe'emeh veroordeeld voor valsheid in geschrifte. AlDe’emeh krijgt samen met advocaat Nabil R. en voormalig Mechels imam Khalid O. zes maanden cel met uitstel en een geldboete. De aanklager had een jaar cel geëist. In De Afspraak liet AlDe'emeh weten dat hij in beroep gaat.

AlDe’emeh stond in Mechelen terecht voor schriftvervalsing met drie medebeklaagden. De zaak draait rond een attest van een deradicaliseringstraject dat AlDe’emeh gemaakt zou hebben voor de Mechelse kandidaat-Syriëstrijder Jawad O. (26).

Toen Jawad O. in november 2015 werd opgepakt in een onderzoek naar de organisatie The Way of Life, de opvolger van Sharia4Belgium, en omdat men vreesde dat hij naar Syrië zou vertrekken, stelde zijn oudere broer - de Mechelse imam Khalid O. - een document op waaruit bleek dat zijn broer bij hem en 'De Weg Naar', het centrum van AlDe’emeh dat in Sint-Jans-Molenbeek gevestigd was maar ondertussen is gesloten, een deradicaliseringsbegeleiding had gevolgd.

Daarnaast nam hij met Alde'emeh telefonisch contact op met de vraag of hij eveneens op papier wilde zetten dat Jawad gederadicaliseerd was, met het oog op de raadkamer die enkele dagen later zou plaatsvinden.

Vrijgesproken

AlDe'emeh ging op het voorstel in en maakte een attest op dat moest bewijzen dat Jawad O. een deradicaliseringscursus had gevolgd bij hem. Daarop trokken Khalid O. samen met Nabil R, op dat ogenblik de raadsman van Jawad, naar Molenbeek om het attest te gaan ophalen. Omdat AlDe'emeh niet over een printer beschikt, stuurde hij de tekst via mail door naar Nabil R. Het document bevatte logo noch handtekening van Montasser AlDe’emeh. Die werden beide achteraf door de raadsman toegevoegd.

De onderzoeksrechter stelde zich vragen bij de echtheid van beide documenten en startte in januari 2016 een onderzoek. Uit het onderzoek bleek dat AlDe’emeh O. nooit had gezien, laat staan dat O. een deradicaliseringstraject had gevolgd. De aanklager eiste één jaar cel voor jihadexpert AlDe’emeh en had het over ‘een ongelooflijke vorm van plat bedrog, dan nog van een imam, advocaat en jihadexpert, om de rechtsstaat op te lichten’.

AlDe'emeh is donderdag samen met de imam en de advocaat schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte. Ze worden alledrie veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel. De jongeman Jawad O. is vrijgesproken.

Beroep

In De Afspraak op Canvas bevestigde Alde'emeh zelf in beroep te zullen gaan. 'Eén: omdat ik voor de Veiligheid van de Staat werkte. Ik moest die jongen opvolgen na zijn vrijlating', luidt het. 'Twee: ik heb geen document afgegeven, geen document afgeprint, geen logo geplaatst, geen handtekening. Mensen hebben mijn handtekening vervalst en ze hebben het toegegeven in de rechtbank.'

Ook voor meester Nabil R. wordt het verderzetten van zijn carrière moeilijker door deze veroordeling. 'We gaan de zaak laten bezinken', aldus meester Frédéric Thiebaut. 'Hij wist niet dat de inhoud van het attest vals was maar heeft er wel een krabbel onder gezet. We zullen bekijken of we al dan niet in beroep gaan.'