Wilmots haalt uit naar de media: “Denk je nu echt dat we zo succesvol zouden zijn als ik niets afwist van tactiek?”
Foto: Photo News

Marc Wilmots haalt in een interview met de Duitse krant Die Welt hard uit naar de Belgische media. “Ze hebben 14 dagen kunnen lachen. Ik vier jaar,” zegt de ex-bondscoach. Wilmots werd na het teleurstellende EK in Frankrijk bedankt voor bewezen diensten en vervangen door Roberto Martinez.

Wilmots reageert gefrustreerd na zijn ontslag. “Als ik het spel van de media had meegespeeld, dan was ik nu een god. Maar er is ook nog een tweede optie: niet meedoen aan het hele mediacircus. Dan krijg je de wind van voren, maar ik ben toch recht gebleven.”

“Sommige media wilden de opstellingen op voorhand hebben, maar dat deed ik niet. Er zijn twee opties als Belgische bondscoach. Of je geeft exclusieve informatie en ze laten je tien jaar met rust. Of je geeft niets, en dan maken ze je af.”

De media speelden kritiek extreem uit

De kritiek van Courtois en Lukaku steekt Wilmots op hun jeugdigheid: “Het zijn nog jonge spelers, sommige uitspraken waren zeker niet behulpzaam in de situatie en zorgden voor conflicten. De media zijn erop gesprongen en hebben dat extreem uitgespeeld. Ik geef een voorbeeld: Eden Hazard zei tijdens een teamanalyse dat er geen automatismen waren op het veld. Hij heeft gelijk, we zijn een nationaal team en kunnen daar minder op trainen. Maar de media maken daar meteen tekortkomingen van de trainer van.”

Onterecht, zo verklaart de ex-bondscoach. “Denk je nu echt, dat als ik geen verstand had van tactiek, dat we vier jaar zo succesvol zouden zijn? Denk je dat zoiets mogelijk zou zijn zonder met de spelers te werken? Ik ben een professioneel!”

De spelers waren volgens Wilmots ook helemaal niet ontevreden. “In het voetbal wordt zo veel onzin verspreid. Niemand is ooit naar mij gekomen, minstens 80 procent van de spelers was tevreden na het EK. Na de tweede match zei Jan Vertonghen zelfs dat de Rode Duivels mij als coach nodig hadden. Maar de media hebben er alles aan gedaan om de sfeer te verzieken. Steeds opnieuw werden Hazard en De Bruyne tegen elkaar uitgespeeld. Waarom? Ik heb het nooit zo ervaren. De sfeer zat goed.”

“Ik wil geen trainer meer zijn in België”

De kans is klein dat Marc Wilmots de volgende jaren in België aan de slag gaat. “Ik wil niet meer trainen in België. Maar je moet voorzichtig zijn met zo’n uitspraken. Laat ons liever zeggen dat ik er minstens de volgende vijf tot tien jaar niet meer zal trainen”, stelt de 47-jarige Wilmots. Waar zijn toekomst dan wel ligt, is voorlopig nog een vraagteken. Hij kreeg recent een viertal aanbiedingen, onder meer van de Algerijnse voetbalbond, waar Georges Leekens nu de sportieve lijnen uittekent. “Ik kijk naar de markt en de markt kijkt naar mij”, klinkt het.

Uit de Bundesliga kwam (nog) geen vraag, al kan Wilmots zich wel inbeelden dat hij weer in Duitsland actief wordt. Bij Schalke 04 beleefde hij als speler mooie jaren en zette “Das Kampfschwein” in 2003 ook zijn eerste stappen als trainer. “Ik kan mij heel goed voorstellen dat ik terugkeer naar Duitsland”, legt de voormalige aanvaller uit. “Ik hou van de mentaliteit, de structuur, de professionaliteit van de mensen.”

“We hebben de voetbaltraditie opnieuw groot gemaakt”

Er doen ook geruchten de ronde dat Wilmots en zijn vrouw een fles champagne gekraakt hebben na zijn ontslag. “Dat klopt, maar de media hebben er opnieuw een heel ander verhaal van gemaakt. Ik zei tegen Katrien, weet je wat, het is zo’n geweldige tijd geweest. Wie had gedacht dat we ooit zo succesvol zouden zijn? Tijdens het EK en het WK stonden we in de kwartfinales. We gingen van de 50e naar de eerste plaats in de FIFA-ranglijst. Om al die mooie resultaten heb ik een fles gekraakt. We hebben de voetbaltraditie opnieuw groot gemaakt. Vlamingen en Walen keken samen naar de Rode Duivels, met Belgische vlaggen. Ik ben echt niet gefrustreerd omwille van twee of drie journalisten.”