Abaaoud ontsnapte in 2015 aan hinderlaag
Foto: AP

Abdelhamid Abaaoud, de coördinator van de aanslagen in Parijs, kon tien maanden voordien, in januari 2015, in Athene ontsnappen aan een hinderlaag van de Griekse en Belgische politie en een aantal buitenlandse veiligheidsdiensten.

Abaaoud, alias ‘Omar’, uit Sint-Jans-Molenbeek stierf op 18 november 2015 in Saint-Denis bij Parijs. Hij had eerst zelf deelgenomen aan de aanslagen van 13 november. Daarna dook hij onder in Saint-Denis. Hij stierf bij een belegering door de politie.

Al sinds 2014 hadden de veiligheidsdiensten overal ter wereld het vermoeden dat Abaaoud het ‘evil genius’ zou zijn achter een reeks aanslagen die vanuit Syrië Europa zouden treffen. Een aantal opgepakte teruggekeerde Syrië­stijders hadden daarover getuigd. Alle lichten sprongen op rood, maar Abaaoud bleef ongrijpbaar.

Waarschuwing Verviers

Vanuit Athene plande Abaaoud in januari 2015 de verijdelde aanslagen van Verviers. Speciale eenheden van de federale politie schoten in de Waalse stad op 15 januari 2015 in een safehouse twee terroristen dood die klaarstonden tot actie over te gaan.

De Standaard achterhaalde dat een dag voor die politie-operatie een Belgische verbindingsofficier naar Athene trok voor een spoedvergadering met de anti-terreurafdeling van de Griekse politie. Daarbij zouden ook leden van de Amerikaanse CIA aanwezig zijn geweest. Zowel de Grieken als de Amerikanen probeerden nog diezelfde avond in Athene twee gsm-nummers te lokaliseren die door Abaaoud gebruikt werden. Maar dat lukte niet meteen. Een dag later, bij het begin van de operatie in Verviers, grendelde de Griekse politie de hele wijk af waar de gsm’s van Abaaoud contact hadden gemaakt. Maar ­Abaaoud kon door de mazen van het net glippen en vluchten naar Syrië.

In augustus 2015 dook de meest gezochte man van Europa op in Hongarije. Daar zou hij vier dagen in een hotel zijn verbleven alvorens door te reizen naar ons land. Hij kon probleemloos alle grenzen oversteken.

De vingerafdrukken van ­Abaaoud werden teruggevonden in het safehouse van de terroristen in de Rue du Fort in Charleroi. Allicht heeft Abaaoud daar meer dan twee maanden verbleven: vanaf begin september tot vlak voor de aanslagen in Parijs.