Het netwerk van Parijs in kaart gebracht

Het plan, het netwerk, de safehouses

13 november 2016

Eén avond van gruwelijke terreur werd maandenlang voorbereid door een kluwen van vooral Belgische terroristen. Nauwgezet haalde Salah Abdeslam jihadi's op in Duitsland en Hongarije, met valse passen werden verschillende schuilplekken gehuurd. Uit de planning van de aanslag van 13 november in Parijs spreekt een enorme vastberadenheid. Wij tonen voor het eerst alle verbanden tussen de verschillende deelnemers aan het terroristisch complot.

In een extra bijlage gaat De Standaard op zoek naar wat er met onze wereld gebeurd is na 13 november 2015, toen de bommen afgingen in het hartje van de Franse democratie. Onze journalisten spraken met getuigen, nabestaanden en hulpverleners van Parijs, en vertellen waarom kaki het nieuwe blauw is geworden. We tonen zowel de reisbewegingen van Salah Abdeslam als de complexiteit van het terreurnetwerk dat Parijs en later Brussel zal aanvallen.

De reizen van Salah

In de zomer en het najaar doorkruist Salah Abdeslam Oost-Europa om teruggekeerde Syriëstrijders naar België te brengen. In ons land regelen kompanen safehouses. Die liggen vooral in het Brusselse maar ook in Charleroi en in het Naamse Auvelais. Het terreurnetwerk heeft een uitgesproken voorkeur voor Duitse luxewagens. Dit is de voorbereiding van Salah en de andere terroristen.

Het netwerk van Parijs

Wie staat met wie in verbinding? Waar verschuilden ze zich, en hoe reden ze rond? Dat maken we hieronder duidelijk. Door met uw muispijl over een naam te zweven, worden de connecties met anderen duidelijk. Klik op de namen voor meer info. Gebruik het muiswieltje om in te zoomen op het netwerk.

 
 
Realisatie: Andy Stevens, Lennert Broekaert, Nikolas Vanhecke en Mark Eeckhaut