Blind: “Match tegen België in 2012 was een eye-opener”
Foto: EPA

De Nederlandse bondscoach Danny Blind heeft dinsdag, een dag voor de vriendschappelijke interland tegen de Rode Duivels, de wedstrijd tegen de Belgen “van grote waarde genoemd”. Hij blikte ook even terug op de wedstrijd van vier jaar geleden, die “een echte eye-opener” was voor Oranje.

De Nederlandse bondscoach wil vooral punten pakken tegen de Belgen op te stijgen op de FIFA-ranking. “Dat vind ik nog belangrijker dan het prestige dat bij dit duel komt kijken”, liet de bondscoach dinsdag na de training in de Amsterdam ArenA optekenen.

FIFA-ranking

Nederland staat momenteel pas op de twintigste plaats op de FIFA-ranking. Indien het wint van de Rode Duivels, die vierde staan, kan het team van Danny Blind gevoelig opschuiven. De wereldranglijst is onder meer van belang bij de loting voor de groepsfase van het WK of de barragewedstrijden. Hoe hoger je staat op de ranglijst, des te meer kans op een ‘zwakkere’ tegenstander. “Echte vriendschappelijke interlands bestaan niet meer. De wedstrijd tegen België is overigens altijd speciaal”, zei Blind.

Vier jaar geleden

Ook vier jaar geleden was het burenduel erg speciaal. “We kwamen 1-2 voor, maar verloren nog met 4-2. Die match in 2012 tegen België was een eye-opener voor ons (Blind was toen assistent-bondscoach van Louis van Gaal, red.). Maar nadien hebben we een perfecte kwalificatiecampagne voor Brazilië gespeeld.”

Ajax-Belgen

Danny Blind werkte bij Ajax met Alderweireld, Vertonghen en Vermaelen. “Ik vind dat ze sindsdien een geweldige ontwikkeling hebben doorgemaakt. Ik heb ze van dichtbij meegemaakt. Ik was Hoofd Opleidingen toen ze van GBA kwamen. Zij maakten die stap niet voor niks van GBA naar Ajax. Het is niet ver, maar Amsterdam was voor hen een andere en harde wereld. Maar ze hebben zich goed aangepast, doorgezet en uiteindelijk kwamen ze in Ajax 1 terecht. Nadien maakten ze een mooie stap en elk van hen speelt nu in de top van Europa. Goed opgeleid, zou ik dan zeggen (lacht).”