Vakbonden vrezen voor jobverlies bij Bombardier in Brugge
De Lijn gaat in zee met het Spaanse CAF. Foto: BELGA

De bijna 150 gloednieuwe trams die binnenkort door het Vlaamse landschap rijden, worden niet door het Brugse Bombardier gebouwd. 'Dit is twee tot drie jaar werk voor 20 procent van het personeel dat we mislopen', aldus de vakbonden.

De Lijn geeft de voorkeur aan het Spaanse CAF om 146 nieuwe trams te bouwen, de grootste bestelling ooit van trams voor de Vlaamse vervoersmaatschappij. Bombardier, dat ook kandidaat was, kreeg recentelijk te horen dat het geen 'preferred bidder' is. Dit bevestigt woordvoerster Mieke Delarivière van Bombardier Benelux.

'Dit kan zware gevolgen hebben', zucht Luc Logghe, vakbondsafgevaardigde voor het ACV bij Bombardier. 'Deze bestelling betekende twee tot drie jaar werk voor 20 procent van het personeel hier in Brugge. En dan spreek ik enkel van de productieafdeling en niet van de bedienden, waar nu sowieso al een herstructurering dreigt.'

Nog geen tien dagen geleden werd bekend dat Bombardier wereldwijd 7.500 banen gaat schrappen. De bestelling van De Lijn had het personeel van de Brugse vestiging meer zekerheid kunnen geven. 'Maar als we al de binnenlandse bestellingen niet meer binnenhalen, welk signaal geven we dan aan de top van Bombardier in Canada?', vraagt Logghe zich af. 'Ik begrijp het niet meer. Jobs, jobs, jobs zeggen ze bij de Vlaamse regering, maar ze geven het contract wel aan de Spanjaarden.'

Bombardier laat het er echter niet bij: 'We hebben eind vorige week besloten een klacht in te dienen bij de Raad van State. De zaak staat op 22 november geagendeerd,' aldus Delarivière. 'Misschien kan dat De Lijn onder druk zetten om opnieuw aan tafel te komen zitten', hoopt Logghe.

146 nieuwe trams
De Lijn wil 146 nieuwe trams kopen, goed voor een totaal prijskaartje van 320 miljoen euro. Volgens toenmalig Vlaams mobiliteitsminister Hilde Crevits was het de grootste bestelling ooit van trams bij De Lijn. De toestellen moeten de oude vloot deels vervangen, maar er komen ook extra trams bij. Ze zullen worden ingezet aan de kust en in Antwerpen en Gent. In 2018 zouden de eerste nieuwe toestellen in het straatbeeld moeten verschijnen.

Voor het reuzenorder waren er twee kandidaten: CAF en Bombardier. Die eerste krijgt de voorkeur, maar Bombardier tekent dus wel protest aan. Wat dit betekent voor de fabriek in Brugge als het bedrijf de procedure verliest, is niet bekend, aldus Delarivière. 'Elk order is natuurlijk belangrijk. Zeker op onze thuismarkt proberen we orders binnen te halen.'

Tien dagen geleden legde het personeel in Brugse fabriek het werk stil toen de Canadese moedermaatschappij bekendmaakte dat ze wereldwijd 7.500 banen wil schrappen. De vakbonden hadden daarop een overleg met de directie, waar 'matige positieve signalen' werden gegeven. Bij Bombardier Brugge werken ongeveer 500 mensen. Volgens de vakbonden zijn er vandaag bij gebrek aan orders daarvan slechts 65 procent aan het werk.