‘Handel met voorkennis bij Agfa Gevaert’
Foto: BELGA

Volgens een Nederlandse financiële blogsite is er sprake van handel met voorkennis bij Agfa Gevaert: twee dagen voor het nieuws over een mogelijke overname uitlekte, explodeerde de handel in call opties van Agfa.

‘Ik heb nooit eerder zo’n duidelijke handel met voorkennis gezien dan nu bij Agfa’, staat te lezen op Amsterdamtrader.com.

De handel in opties van het Mortselse beeldvormingsbedrijf Agfa Gevaert verloopt normaal gezien rustig, luidt de uitleg, met een beperkte dagelijkse handel. Maar woensdag kwam plots een koper op de proppen die twee dagen lang opties kocht, ongeacht de prijs. Er zou sprake van 1.850 verhandelde call opties. Wie dergelijke calloptie aanschaft, speculeert op een koersstijging.

Vanmorgen kondigde Agfa aan dat het is benaderd door het Duitse bedrijf CompuGroup Medical, dat interesse heeft in een mogelijk volledige overname van Agfa. Ook CompuGroup Medical bevestigde, nadat het nieuws donderdag al uitgelekt was via Bloomberg.

Onderzoek

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) bekijkt de voorafgaande koersbewegingen van Agfa, zo meldt de woordvoerder. Ook bij Agfa-Gevaert is dit nu dus het geval. Over de grond van de zaak kan de FSMA zich nog niet uitspreken.