'Dag depressie, oude vriend. benieuwd hoe lang je deze keer blijft'
Toen Kelly Gingrich vroeg of Trump zijn handen niet kon thuishouden, ging die laatste door het lint. afp
Fox News-journaliste Megyn Kelly heeft het weer gedaan. Nadat ze eerst al in aanvaring was gekomen met Donald Trump, ging ze nu in de clinch met Newt Gingrich. Hij delfde het onderspit.
Toen Kelly Gingrich vroeg of Trump zijn handen niet kon thuishouden, ging die laatste door het lint. afp
Fox News-journaliste Megyn Kelly heeft het weer gedaan. Nadat ze eerst al in aanvaring was gekomen met Donald Trump, ging ze nu in de clinch met Newt Gingrich. Hij delfde het onderspit.
BrusselHet staat in de Amerikaanse media bekend als ‘het Megyn moment’ – de term is bedacht door een tv-journalist van The New York Times. Het is het punt in het gesprek waarin journaliste Megyn Kelly (45) in de aanval gaat tegen haar gesprekspartner en tv-gast. Meestal wanneer die een standpunt verkondigt dat normaliter perfect past bij de conservatieve ideeën van het Fox Network van Rupert Murdoch, dat haar nieuwsprogramma uitzendt. Kelly pikt in op een uitspraak, stelt die helemaal in vraag, en laat haar gast uiteindelijk door de mand vallen door zijn of haar eigen woorden.
Onkarakteristiek kritisch
Is dat niet gewoon wat kritische journalisten sowieso verondersteld worden te doen? Ja, maar niet echt bij Fox News. In de wereld van Rupert Murdoch en, tot voor kort, zenderbaas Roger Ailes, worden ‘bevriende’ gasten per definitie niet kritisch benaderd maar naar de mond gepraat.
Kelly bracht daar verandering in, en ze kwam er mee weg. Haar tv-show, The Kelly File, werd een hit. Met haar voor de zender onkarakteristiek kritische vragen, trekt ze nieuwe kijkers – jonger, diverser en hoger geschoold dan het gemiddelde kijkerspubliek van Fox News. En die zijn welkom, want CNN knabbelt aan de kijkcijfers.
‘Ik denk dat u wat aan uw zelfbeheersing moet gaan werken, mister Speaker’ Megyn Kelly Tv-journaliste Fox News
De pittige encounters tussen Megyn Kelly en Donald Trump zijn inmiddels de hele wereld rondgegaan. Vooral de nasleep van een Republikeins debat in augustus vorig jaar, waar Megyn Kelly hem aanpakte over zijn neerbuigende uitlatingen over vrouwen. Tegenover CNN deed Donald Trump zijn beklag over haar harde aanpak: ‘Er kwam bloed uit haar ogen, bloed uit haar... wherever’. Pas twee dagen later verduidelijkte hij dat hij haar neus bedoelde.
De vete tussen de twee bleef maanden smeulen, maar de jongste maanden leek de woorden- en Twitteroorlog wat bedaard.
‘Gefascineerd door seks’
Tot deze week. Kelly ging opnieuw in de clinch, niet met Trump zelf maar met zijn ‘surrogaat’, zoals veel Amerikaanse media hem noemen: Newt Gingrich, de vorige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en bij de Republikeinen een heftig supporter van Trump.
foxnews
Gingrich wond zich ontzettend op toen Kelly in het gesprek verwees naar de beschuldigingen dat Trump zijn handen niet thuis kon houden in de buurt van vrouwen. Is Trump een seksueel roofdier, wilde ze weten. ‘U bent gefascineerd door seks’, beet hij haar toe, ‘en overheidsbeleid kan u geen zier schelen’. Het was de uitspraak waarop Kelly had zitten wachten. ‘Wil u wat weten, mister Speaker? Ik ben niet gefascineerd door seks. Ik ben gefascineerd door de bescherming van vrouwen. En ik ben gefascineerd om te begrijpen wat we in de Oval Office krijgen.’
De volgende, verwarde en bitse uitwisseling beëindigde ze met een laatste uppercut. ‘Ik denk dat u een beetje aan uw zelfbeheersing moet gaan werken, mister Speaker’, gaf ze hem mee als goede raad. Voor Gingrich was het daarmee over en out. Alleen Trump had het zo niet begrepen. ‘Proficiat, Newt, met gisteravond’, twitterde hij de volgende ochtend. ‘Dat was een fantastisch interview. Wij spelen geen spelletjes, Newt, juist? Wij spelen geen spelletjes.’
Megyn Kelly al helemaal niet. Midden volgend jaar loopt haar contract bij Fox ten einde. In een interview met The Wall Street Journal (ook een onderdeel van zijn imperium) liet Rupert Murdoch er geen twijfel over bestaan dat hij haar wil houden. Volgens de WSJ vraagt ze 20 miljoen dollar per jaar – een derde meer dan nu. Als voorschot op haar binnenkort te verschijnen memoires kreeg ze 6 miljoen van HarperCollins, de uitgeverspoot van het Murdoch-concern. Het boek heet ‘Settle for More’ – ‘Neem vrede met wat meer’. (kdr)