Een open brief van een Amerikaan waarin hij vrouwen (op een niet erg vriendelijke manier) vraagt om niet langer yogabroeken en andere sportkleding in het openbaar te dragen, zorgde afgelopen weekend voor een betoging bij ’s mans huis.

De athleisure trend, sportkleding dragen in je vrije tijd, is nog steeds niet over zijn hoogtepunt heen. Maar niet iedereen kan de trend appreciëren. In een open brief die werd gepubliceerd in The Barrington Times noemt Alan Sorrentino het dragen van yogabroeken buiten de sportschool ‘het verschrikkelijkste wat de modewereld ooit is overkomen’.

‘Het is van de minirok geleden dat een kledingstuk wordt gedragen door vrouwen die dat beter niet hadden gedaan. Op huwelijken, begrafenissen, om te winkelen en zelfs om te gaan werken: vrouwen van alle leeftijden dragen de broek overal, wat een ramp!’

De 63-jarige Sorrentino argumenteert dat yogabroeken net zoals de minirok, wel ‘schattig’ zijn bij kinderen en jonge vrouwen met een fit lichaam, maar niet gepast voor oudere vrouwen, en al zeker niet als ze de broek niet eens draagt om te gaan sporten.

Zo’n vrouw die haar yogabroek ook buiten de sportschool draagt, is volgens hem ‘even erg als een man die in zijn speedo naar de supermarkt gaat’. Hij sluit zijn brief af met de woorden: ‘ik worstel met mijn eigen lichamelijkheid bij het ouder worden, ik wil niet ook nog eens met die van jullie geconfronteerd worden’.

Zijn oproep naar die vrouwen om eerder voor een jeans of geklede broek te kiezen, is echter bij velen in het verkeerde keelgat geschoten. Hun commentaar bewaarden ze niet alleen voor sociale media, afgelopen zondag werd ook een heuse betoging georganiseerd - op Rhode Island, waar Sorrentino woont - waar ongeveer 300 vrouwen vochten voor hun recht op de yogabroek, uiteraard in gepaste outfit.

Sorrentino zelf, die ook doodsbedreigingen en intimiderende e-mails zou ontvangen hebben, verklaarde dat zijn brief als grap was bedoeld. De hele commotie rond zijn schrijfsel doet hem denken aan de haat die hij jaren geleden heeft beleefd door voor zijn homoseksualiteit uit te komen.