Dansers Ballet Vlaanderen gekleed door Azzedine Alaïa
Foto: Ballet Vlaanderen

De wereldberoemde Tunesische ontwerper Azzedine Alaïa drapeert de dansers van het Ballet Vlaanderen voor de nieuwste voorstelling Shahrazad.

Naomi Campbell noemt hem ‘daddy’ en de Amerikaanse pers heeft het over de ‘king of cling’ wanneer ze Azzedine Alaïa ter sprake brengt. Alaïa is een absoluut buitenbeentje in de mode. Hij doet niet mee aan de modeweken en toont zijn nieuwe collectie pas wanneer die klaar is. Het resultaat van die beslissing was de voorbije dertig jaar redelijk spectaculair: Alaïa heeft zijn ding gedaan, zonder toegevingen aan de industrie, maar is al die tijd wel een vaste waarde gebleven.

Voor veel collega-ontwerpers is hij een voorbeeld: zijn manier van werken wordt ervaren als een aanklacht tegen de mallemolen die mode tegenwoordig is, met de snelle seizoenswissels en grillige tendensen.

Ballet Vlaanderen heeft dus allesbehalve een nobody gestrikt. Samen met choreograaf Jonah Bokaer zal Alaïa diverse silhouetten uit recente collecties herwerken en ze een nieuwe betekenis geven.