Ook Hard Rock Café opent in Vaticaanstad
Hard Rock Café in New York Foto: photo news

Na een vestiging van fastfoodgigant McDonald’s krijg het Vaticaan er ook een Hard Rock Café bij. Hoewel de keten belooft om geen duivelse of satanische muziek te spelen, zijn verschillende kardinalen uit de buurt niet tevreden.

Het Hard Rock Café komt in een pand aan de centrale Via della Conciliazione, tussen de Engelenburcht en het Sint-Pietersplein, waar vroeger een boekhandel voor salesianen zat. Het pand wordt verhuurd door het vastgoedbedrijf van Vaticaanstad (Apsa) en zou binnen een maand al klaar zijn.

Volgens Hard Rock Cafe is het vooral de bedoeling is om er merchandising (zoals T-shirts of gadgets) van de keten aan de man te brengen. Er worden voorlopig geen fastfoodmaaltijden aangeboden.

Pervers

Het bericht komt er na eerdere onrust over de komst van fastfoodgigant McDonald’s in de historische wijk Borgo Pio. McDonalds’s heeft er maar liefst dertigduizend euro per maand voor over om op het Leoninaplein in Rome, vlak naast het Sint-Pietersplein en het Vaticaan, een restaurant te openen. Het zal 24 uur per dag open zijn, wat betekent dat er heel de dag door ook geluids- en geuroverlast kan zijn.

Verschillende kardinalen vinden het een ‘perverse beslissing’ en hopen dat Paus Franciscus de klok nog terugdraait. ‘Hij moet deze ontwikkelingen stoppen’, klinkt het. ‘De verhuur van deze panden gaat in tegen de leer die de paus zelf predikt.’ Het ziet er echter niet naar uit dat hij de komst van McDonald’s en Hard Rock Café zal verhinderen.

Als tegemoetkoming hebben de uitbaters alvast beloofd om geen ‘duivelse of satanische’ muziek te spelen.