“Verhuizing rijkste Belg kost schatkist al 70 miljoen”
Foto: rr
“Als het de bedoeling is om armer te worden, dan is het een goede week geweest: vooruitgang belasten, handel belemmeren en rijken wegpesten.” Econoom Geert Noels van Econopolis reageert bijzonder scherp op het uitblijven van het CETA-akkoord met Canada en vooral op het nieuws dat Alexandre Van Damme, de rijkste Belg, is verhuisd – “weggepest” – naar het fiscaal véél vriendelijkere Zwitserland. “Zwitserland is rijker geworden, België armer”, zegt hij in Het Nieuwsblad op Zondag.

Hoeveel belastinginkomsten ons land in de komende jaren misloopt nu de grootaandeelhouder van AB InBev naar Zwitserland verhuist, valt niet in een-twee-drie te becijferen. “Maar alleen al voor de roerende voorheffing op het dividend dat AB InBev hem uitkeert, gaat het al snel om 70 miljoen euro. In de wetenschap dat de roerende voorheffing in ons land in vijf jaar tijd is verdubbeld van 15 naar 30 procent”, aldus Geert Noels.

De econoom waarschuwt dat ons belastingsysteem zeer kwetsbaar is, omdat het gros van de belastingen vandaag al betaald wordt door een kleine fractie van de bevolking, de tien procent meest vermogenden: “We mogen die absoluut niet verliezen. Dat is in het belang van de vijftig procent Belgen die nu geen of weinig inkomstenbelasting betalen.”