Rijkste Belg verhuist naar Zwitserland
Foto: REUTERS

Alexandre Van Damme, de grootste individuele Belgische aandeelhouder van AB InBev en daarmee ook de rijkste Belg, heeft zijn Brussels adres ingeruild voor een nieuw adres in Zwitserland.

Van Damme kocht eind augustus nog een domein nabij het Zwitsers dorp Chéserex, bij Genève, van zo’n 21.000 vierkante meter. Wat eerst leek op een vastgoedinvestering, zou nu bewijs van verhuisplannen kunnen zijn. Volgens officiële aktes van zijn holdings, de Luxemburgse Patri en Société Familiale d’Investissements (SFI), is het adres van Van Damme veranderd van ergens in Brussel naar Chéserex. Ook de gemeente Chéserex bevestigt dat Van Damme daar gedomicilieerd is.

De motieven voor zijn verhuis zijn nog onduidelijk. Eerder werd vermeld dat Van Damme een gevoel van onveiligheid ervoer. Privacy en anonimiteit kunnen determinerende rollen gespeeld hebben.

Van Damme is de aandeelhouder die bekend staat als ‘de Braziliaan onder de Belgen’. Hij investeert namelijk regelmatig met de Brazilianen, zoals bij Heinz en Burger King. Zijn investeringen bij UCB en Fortis kenden geen succes.