Een jaar cel geëist voor jihadexpert Montassser AlDe’emeh
Foto: Joris Herregods

De aanklager eist een jaar cel voor jihadexpert Montasser AlDe’emeh wegens schriftvervalsing. De openbare aanklager heeft het over ‘een ongelooflijke vorm van plat bedrog, dan nog van een imam, advocaat en jihadexpert, om de rechtsstaat op te lichten.’

AlDe’emeh staat in Mechelen met drie medebeklaagden terecht voor schriftvervalsing. De zaak draait rond een attest van een deradicaliseringstraject dat AlDe’emeh gemaakt zou hebben voor de Mechelse kandidaat-Syriëstrijder Jawad O. (26).

Het lid van de radicale moslimorganisatie Way of Life, de opvolger van Sharia4Belgium, zat sinds 24 november 2015 in de cel in het kader van een gerechtelijk onderzoek in Antwerpen. Hij werd in verdenking gesteld van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep omdat hij van plan geweest zou zijn om naar Syrië te vertrekken.

O. verscheen op 27 november 2015 voor de Antwerpse raadkamer. Advocaat Nabil R. zwaaide er met een getuigschrift van een deradicaliseringstraject bij ‘De Weg Naar’, het centrum van AlDe’emeh dat in Sint-Jans-Molenbeek gevestigd was maar ondertussen is gesloten. Uit het onderzoek bleek dat AlDe’emeh O. nooit had gezien, laat staan dat O. een deradicaliseringstraject had gevolgd.

De aanklager eist nu één jaar cel voor jihadexpert AlDe’emeh.