Gestrande adoptieouders mogen Oeganda verlaten, met hun kinderen

De Oegandese overheid heeft haar goedkeuring gegeven voor het vertrek van vier kinderen met hun Belgische adoptiegezinnen. Zij zaten al sinds juni vast in het Afrikaanse land, omwille van ‘kafkaïaanse toestanden waar ze zelf geen vat op hebben’.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) maakte het nieuws bekend via Twitter. ‘Ik ben blij dat de ouders binnenkort met hun kinderen naar huis zullen kunnen komen. Ze hebben te lang in onzekerheid geleefd’, aldus de minister.

De ouders waren in mei naar Oeganda afgereisd om de adoptie te regelen, maar door allerlei juridisch perikelen problemen zowel in Oeganda als in België raakte de procedure niet rond. Normaal was het de bedoeling in juli naar België terug te keren. Sindsdien zaten de ouders en de kinderen er vast, in afwachting van groen licht voor de adoptie. In België werd zelfs een crowdfunding op poten gezet, om de oplopende kosten van de ouders door de extra wachttijd te lenigen.

De ouders zaten vast omwille van ‘kafkaïaanse toestanden waar ze zelf geen vat op hebben’, zei Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA), die het dossier van nabij volgt, eerder al. Volgens Parys is de toestemming om naar België te vertrekken uiteindelijk goedgekeurd wegens medische redenen.

Nieuwe adoptiewet

Oorspronkelijk waren er negen gezinnen, maar de zes andere kregen eind augustus al de goedkeuring en de visa. Zij zijn intussen al in België.

Voor de vier andere kinderen was de juridische situatie verschillend, omdat hun dossiers na de inwerkingtreding van de nieuwe adoptiewet waren ingediend. Door die nieuwe wet werden de mogelijkheden voor buitenlanders om een Oegandees kind te adopteren of om voogd te worden ingeperkt. Daarom moest er een oplossing worden gevonden die in overeenstemming was met het Oegandese en het Belgische recht.

Die is er nu dus, waardoor de Oegandese kinderen binnenkort vanuit Kampala samen met hun ouders met een humanitair visum naar België komen.