Lam Gods vijf dagen gratis te bezoeken
Foto: fvv

Na een restauratie van vier jaar zijn de buitenste panelen van het mystieke veelluik ‘De aanbidding van het Lam Gods’ van de gebroeders Van Eyck terug in de Gentse Sint-Baafskathedraal.

Wie de fraai gerestaureerde buitenpanelen wil zien, kan terecht in de Sint-Baafskathedraal vanaf woensdag 12 oktober om 12.00 uur. De luiken worden gesloten en gedurende vijf dagen, tot zondagavond, kan iedereen gratis naar de buitenpanelen komen kijken.

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) onderzocht en restaureerde vier jaar lang acht buitenluiken en acht lijsten. De eerste van drie restauratiefasen duurde bijna twee jaar langer dan aanvankelijk gepland en kostte ook bijna dubbel zoveel dan eerst begroot.

In de volgende fase van de publieke restauratie in het Museum voor Schone Kunsten in het Citadelpark wordt het onderste register van het geopende veelluik onder handen genomen. Die panelen zijn ondertussen al naar het MSK verhuisd.

Vanaf volgende week woensdag start in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster ook een nieuwe tijdelijke tentoonstelling, tot 25 mei 2017, over het parcours dat de restaurateurs bij de échte Van Eyck brachten.