Hoop flakkert weer op: telt Daft Punk af naar een nieuwe tournee?
Foto: AFP

Gaat Daft Punk toch weer op tournee? De geruchtenmolen draait op volle toeren nu de website Alive 2017 in het leven geroepen werd. En dat is nog niet alles.

Je moet het maar doen: je continu verschuilen achter maskers, volledig wegblijven uit het nieuws en toch continu het onderwerp zijn van geruchten. Het is het lot van Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homem-Christo. De twee Fransmannen leiden een bijzonder anoniem bestaan, want haast niemand weet hoe ze er uitzien. Maar met hun kenmerkende helmen op zijn ze ware helden van de elektronische muziek.

Onder de noemer Daft Punk maakten ze techno en dance immers plots gigantisch populair. Ze ontketenden een elektronische revolutie in de muziek, zeg maar, die zijn hoogtepunt kende toen ze op tournee gingen. Die tournee kreeg telkens de naam Alive mee, gevolgd door het jaartal. Zo was er Alive 1997 en Alive 2007. Vooral die laatste spreekt nog steeds tot de verbeelding, want met het visuele gebruik van een piramide met geprojecteerde beelden was het een van de strafste tournees van de voorbije decennia.

2017

En - u hoort ons al komen - nu breekt 2017 stilaan aan. Dat is het jaartal waarin de fans hopen dat er een nieuwe tournee komt van de band. Zij kregen in 2013, toen wereldplaat Random Access Memories uitgebracht werd, weer hoop dat ze hun helden nog eens aan het werk zouden kunnen zien. Die hoop flakkerde om de paar maanden op wanneer er weer eens een gerucht gelanceerd werd over mogelijke optredens. Ze werden telkens al snel de kop ingedrukt.

Zowat de hele muziekwereld vraagt zich af of het ditmaal anders is. Want sinds een paar dagen is de website Alive2017.com online. Daarop staat in het wit op een zwarte achtergrond Alive geschreven. Dat zou het werk van het management van de band kunnen zijn, of van een flauwe grappenmaker.

Theorieën

Op internetfora denken ze er alvast het hunne van. De ene doet het af als flauwekul, de andere gelooft dat er toch iets zit aan te komen. Meer zelfs: er duiken al heel wat theorieën op om te bewijzen dat er effectief een nieuwe tournee in de steigers staat.

Waarom? Ten eerste zijn er de getallen die opduiken wanneer je inzoomt op de letters Alive op de site. Die gecombineerd met de broncode van de site geven de coördinaten van enkele van de grootste steden ter wereld, waaronder New York en Sao Paulo. Bovendien zit in de broncode de lijn WAKE DATE 2016-10-27. Zou dat betekenen dat er een grote aankondiging komt op 27 oktober? Dat wordt in spanning afwachten...

 

 

Tot het zover is, kunnen de fans luisteren naar de single die hun favoriete robots samen met The Weeknd gemaakt hebben. Die prijkt op nummer twee in de Ultratop.