Hanne Decoutere: 'Slank zijn vinden mensen blijkbaar verdacht'
Foto: jimmy kets
Sabine Peeters heeft een boek geschreven over bodyshaming, oftewel het commentaar geven over iemands lichaamsbouw. Journaalanker Hanne Decoutere kan erover meespreken. 'Ook in het bedrijfsrestaurant van de VRT voel ik soms de blikken van mensen die naar mijn bord kijken', klonk het aan de tafel van collega Lieven Van Gils.

Decoutere belandde in het oog van de storm nadat Goedele Liekens haar bezorgdheid uitte over het BMI van de VRT-nieuwsankers. Die tweette bij het kijken van een nieuwsuitzending: ‘Wordt het BMI van onze nieuwslezers ook gecontroleerd zoals bij Franse modellen? #anorexia @VRT’. Daarmee verwees ze naar de nieuwe Franse wet dat modellenbureaus een boete kunnen krijgen als ze werken met modellen die een body mass index onder de achttien hebben en dus ziekelijk mager zijn.

'Ik heb op dat moment zelf niet gereageerd, maar het was niet prettig', zuchtte Hanne Decoutere woensdagavond bij Van Gils & Gasten. 'Dat kwam hard aan. Ik heb het gevoel dat slanke mensen eigenlijk verdacht zijn. "Ze zijn niet dik dus zullen ze niet eten en drie uur per dag sporten", lijkt men te denken. Ik heb na de bevalling borstvoeding gegeven en kwam een maand geleden slank terug werken. Ook toen kreeg ik opmerkingen over mijn slanke lijn. Je wordt al snel in een hokje geduwd.'