FBI pakt medewerker veiligheidsdienst NSA op
Foto: AP

De verdachte zou codes hebben gestolen en openbaar gemaakt waarmee de VS andere landen hackten. Is de nieuwe Edward Snowden opgestaan?

De Amerikaanse federale politie FBI heeft in het geheim een medeweker van veiligheidsdienst NSA gearresteerd die vertrouwelijke computercodes zou hebben gestolen en openbaar gemaakt. Dat meldt The New York Times op basis van informatie van inlichtingendiensten en justitie. Met de codes zouden de Verenigde Staten binnendringen in netwerken van onder meer Rusland, China, Iran en Noord-Korea.

Collega van Snowden

Volgens de krant is de gearresteerde NSA-medewerker de 51-jarige Harold Thomas Martin. Bij de doorzoeking van zijn huis en auto zou staatsgeheime informatie zijn gevonden. In eerste instantie zou Martin hebben ontkend de documenten wederrechtelijk te hebben ontvreemd, later kwam hij hierop terug en bekende hij.

Martin zou werken voor strategie- en technologieconsultant Booz Allen Hamilton, hetzelfde bedrijf waar eerder ook klokkenluider Edward Snowden in dienst was. Snowden maakte in 2013 een stapel NSA-presentaties publiek.