Armste gemeente voert vierdaagse werkweek in
Kir Foto: Herman Ricour
De gemeente Sint-Joost in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voert de vierdaagse werkweek in voor het gemeentepersoneel. Wie er werkt, zal een dag minder moeten presteren voor hetzelfde loon. Werklozen worden ingeschakeld om die ‘verloren’ arbeidstijd op te vangen. Wie dat betaalt, is nog onduidelijk.

Elke week een dag minder werken en toch evenveel verdienen. Voor veel mensen is het een droom, voor een deel van de werknemers van de gemeente Sint-Joost ­– de armste van België – wordt het straks realiteit. 'De gemeenteraad heeft een motie daarover goedgekeurd', zegt de woordvoerster van burgemeester Emir Kir (PS) in Het Nieuwsblad.

De vierdaagse werkweek moet werklozen aan een job helpen en zorgen voor leefbaarder werk voor wie al aan de slag is. Het idee staat in het partijprogramma van de PS en werd ­vorige zomer nog opnieuw op tafel gelegd door PS-voorzitter Elio Di Rupo, die daar zelf al mee aan de slag ging in Bergen.

'In Bergen is de vierdaagse werkweek er in de eerste plaats voor werknemers die ouder zijn dan zestig en een zwaar beroep uitoefenen', zegt de woordvoerster van Emir Kir. 'Bij ons komt iedereen in aanmerking.'

Hulp van overheid?

De grote vraag is wie dat allemaal gaat betalen. Want bovenop de gewone personeelskost komen de uitgaven voor de nieuwe krachten. 'Drie pistes liggen op tafel. Ten eerste hebben we zelf wat financiële marge. Ten tweede komt het Brussels Gewest in zicht, dat bevoegd is voor werk en daar budget voor heeft. Ten derde is er de federale overheid. Als we werklozen aan een job helpen, dan verminderen de uitgaven van de sociale zekerheid. We zouden in overleg met de bevoegde instanties een stuk van dat geld kunnen recupereren voor de lonen.'