Yoga is geen sport volgens de wetenschap
Foto: Shutterstock
Yoga is geen sport maar louter een 'lichte inspanning'. Dat suggereert althans een nieuwe studie, al betekent dat volgens hen niet dat je yogamat meteen mag opbergen.

Voor de nieuwe studie, verschenen in het augustusnummer van Medicine & Science in Sports & Exercise, analyseerde een team wetenschappers zeventien eerdere onderzoeken rond yoga. Op basis daarvan concludeerden ze dat deze vorm van lichaamsbeweging als een lichte inspanning geldt volgens de richtlijnen van de American College of Sports Medicine (ACSM) en de American Heart Association (AHA).

Daarmee komt yoga in dezelfde categorie terecht als wandelen en een licht voorwerp optillen. De onderzoekers benadrukken wel bij dat dit alleen geldt als yoga de enige vorm van lichaamsbeweging die je doet. Ga je daarnaast vaak lopen of beoefen je nog een andere sport, dan zou je wel goed zitten.

Nog een belangrijk detail van de studie: die focuste zich alleen op Hatha-yoga, de meest klassieke en rustige vorm van yoga die helpt om stress te verlichten, lenigheid te bevorderen en te bekomen van ‘echte sport’. Iets actievere vormen zoals Vinyasa en Bikram werden een schaal hoger ingedeeld.